Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Inspiratie 16 jul 2022
Leestijd: 4 minuten

7 x lichte maaltijden voor als je weinig trek hebt (maar wel gruwelijk lekker wil eten)

We hebben allemaal wel eens voor hetzelfde euvel gestaan: na een werkdag weinig trek hebben, maar wel zin in lekker eten. Wát tover je dan op tafel? Omdat dit op de Culy redactie een herkenbaar welvaartsprobleem is, weten wij maar al te goed welke recepten het goed doen op zo’n dag. En daarom: 7 verschillende lichte maaltijden voor als je weinig trek hebt, maar wel gruwelijk lekker wil eten.

Licht en lekker eten gaan perfect door één deur blijkt maar weer!

7 x lekkere lichte maaltijden (voor als je weinig trek hebt)

Burrata bowl met mortadella, pistachepesto en tomaat

Moeten we dit kommetje geluk überhaupt nog een uitleg geven? Burrata, yes. Mortadella, yes. Pistachepesto, yes. En zoetsappige rooie rakkers, yes! We durven vrij zeker te zeggen dat dit je nieuwe favoriete lichte maaltijd wordt. Deze bowl heb je namelijk zó gevuld, vult zelf niet enorm dankzij de lichte rucola en frisse ingrediënten én is nog eens overheerlijk ook. Win, win en nog eens win.

burrata bowl met mortadella en pistachepesto
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Burrata bowl met mortadella, pistachepesto en tomaat

Croque signore: een Croque monsieur met een Italiaans tintje

Zin in een lichte maaltijd? Dan is er eigenlijk niets lekkerder dan een warme tosti waar de kaas uit- en afdruipt. Deze croque signore is gegratineerd met een romige bèchamelsaus. De Gruyère hebben we ingeruild voor Parmezaanse kaas en de ham is veranderd in mortadella. Benvenuto Croque Signore!

Croque Signore
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

> Naar recept: Croque Signore

Vietnamese filodeegrolletjes

We kennen de loempia, we kennen de börek, maar deze Vietnamese filodeegrolletjes zijn misschien nieuw. Laat ‘t je niet afschrikken (want we weten wat een geknoei werken met filodeeg soms kan zijn.) Deze rolletjes rol je zo in elkaar én, ideaal, je hoeft ze niet te frituren maar rolt ze zo de oven in. Snel, makkelijk en ook nog eens een super lekkere lichte maaltijd.

Vietnamese filodeegrolletjes
Bron: Vega zónder pakjes & zakjes

> Naar recept: Vietnamese filodeegrolletjes

Gekaramelliseerde zoete aardappelen met harissaboter

Wauw! Dit is zo’n lichte maaltijd waar je van denkt: “had ik altijd maar weinig trek.” Deze gekaramelliseerde zoete aardappelen met harissaboter zijn een wereldse combinatie. We bakken hazelnoten in boter (is er iets beter dan dat?) en creëeren zo een gruwelijke zoet-zout combinatie. Eentje die zorgt voor een smaakexplosie die je nog vaak op tafel tovert. Dat weten wij nu al!

Zoete aardappelen andy baraghani
Bron: De chef die je wilt zijn

> Naar recept: Gekaramelliseerde zoete aardappelen met harissaboter

Summer rolls

Ja, hij kan natuurlijk níet ontbreken in deze lijst, want de summer roll is zo’n gerecht dat je in een paar minuten in elkaar flanst met restjes van de dag ervoor of vers gesneden lekkers. Lekker veel snijwerk (houden wij van) en daarna geheel naar eigen smaak je rolls rollen. Dip ze in een lekker sausje en herhaal dit proces tot je maag goed gevuld is. Geloof ons: deze lichte maaltijd is zo lekker en maakt dat je ineens denkt: “goh ik wist niet dat ik toch zoveel trek had.”

spring rolls met het beste van de lente
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Summer rolls met het beste van de lente

Grieks geïnspireerde omelet met courgette, dille en feta

Als er één recept op de lijst voor lichte maaltijden moet, is het natuurlijk de omelet of elk ander recept met ei. Je breekt ze in de pan, klutst het geheel wellicht van tevoren nog wat door elkaar, garneert het met je favo kruiden en andere toppings en klaar ben je alweer! Ook deze Griekse omelet is zo’n supersnelle lichte maaltijd waar je nog vaak van zult genieten op luie momenten.

Griekse omelet met courgette en dille
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Grieks geïnspireerde omelet met courgette, dille en feta

Plaattaart met artisjok

De lichte maaltijden parade is niet compleet zonder een goeie plaattaart. Het is zo klaar – kortom: je schuift ‘m zo de oven in – en daarna snijd je een stukkie af zo groot als er ruimte voor in je maag is. De keuze is aan jou. Ook qua beleg natuurlijk, want deze overheerlijke plaattaart beleggen wij met artisjok. Maar kies ook vooral voor je eigen favoriete toppings. Zoete tomaatjes, een blauwe kaas of iets anders smaakvols. Licht én lekker, daar gaat het om.

plaattaart met artisjok, ricotta en kappertjes
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

> Naar recept: Plaattaart met artisjok

Weekmenu: 7 x makkelijke recepten voor uit ‘t vuistje

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.