Redactie
Redactie Inspiratie 14 jun 2014
Leestijd: 2 minuten

6 x koken met ketjap

Ketjap is een Indonesische sojasaus waar verschillende varianten van zijn. Ketjap Manis, ook wel zoete sojasaus genoemd (en in de volksmond gewoon ‘ketjap’), is een veelgebruikt ingrediënt in de Aziatische keuken. Maar het staat ook standaard in ons keukenkastje! We geven je graag 6 fijne suggesties om ermee te koken.

1. Maak een heerlijke salade met een dressing op basis van ketjap. Het geeft je salade een oosterse smaak en het is weer eens wat anders dan een klassieke Franse vinaigrette.

2. Marineer je vlees in ketjap. Samen met wat andere Aziatische ingrediënten is dat om te smullen! Dit vlees verwerk je vervolgens bijvoorbeeld in een lekker wokgerecht en je avondmaal is compleet.

Stock ketjap

3. Een klassieker: babi pangang. Een Indisch gerecht dat in Nederland inmiddels goed ingeburgerd is. Onze Hollandse variant is ook erg bijzonder.

4. Wat dacht je van beef noodles? Dit gerecht volstaat als een volledige maaltijd, door het vlees, de noedels en de heerlijke groenten die erin zitten.

Bron: Flickr

5. Verrassend, maar oh zo fijn: doe je ketjap door deze tonijnsalade. Het zorgt voor een echt smaakbommetje!

6. Ketjap is een smaakmaker, dus het leent zich het beste in marinades, dressings en sauzen. En wist je dat je het ook zelf kunt maken? Op de website Aziatische ingrediënten zagen we een heerlijk recept!

Bron: Flickr

Verschillende soorten

Zoals eerder genoemd bestaan er ook verschillende soorten. Welke varianten zijn er allemaal? En wat maakt ze zo verschillend van elkaar?

Ketjap manis: dit is de zoete sojasaus die het meeste wordt gebruikt. Hij is lichtbruin van kleur en is gewoon in de supermarkt verkrijgbaar.

Ketjap asin: dit is de zoute variant van de manis. Vergelijkbaar met Chinese sojasaus en ook wat lichter van kleur.

Ketjap sedang: deze variant is nog steeds zoetig, maar niet zo zoet als de manis.

Ketjap kendal: deze lijkt qua smaak heel erg op ketap manis, maar qua structuur is hij heel anders: stroperig en dik.

Ketjap medja: deze is ook stroperig van structuur en zelfs nog zoeter dan de manis.

Ketjap pekat: deze is vergelijkbaar met de Chinese donkere sojasaus.

Stock

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.