Redactie
Redactie Inspiratie 15 jun 2014
Leestijd: 3 minuten

Alles over het paleo dieet: zo kom je paleo de dag door

Van het paleo dieet, ook wel oerdieet, heb je misschien wel eens gehoord. Kort gezegd komt het erop neer dat paleo’ers alleen voedingsmiddelen eten die onze voorouders ook zouden eten. Volgens paleo’ers functioneert de mens nog steeds het beste op een (soort van) jager-verzamelaar dieet. De vraag is alleen: hoe kom je een beetje culinair én paleo de dag door?

door Susan Dullink van www.paleomadesimple.nl en zelf paleo’er

Je kunt moeilijk gaan jagen op een konijn of hert, maar wel bewuste keuzes in de supermarkt maken. Je hebt als paleo’er genoeg keuze uit een heleboel groenten, fruit, noten, zaden, vis, vlees en eieren. Granen, zuivel, suikers en bewerkte voedingsmiddelen kun je bij dit dieet het beste zoveel mogelijk laten staan.

Tja, probeer daar maar wat leuks van te maken, iedere dag. Het is soms best lastig om helemaal geen granen, zuivel of suikers meer te eten, dat geef ik toe. Maar er zijn inmiddels genoeg alternatieven dat je je echt niet hoeft te vervelen!

primal-pyramid

De ideale voedselpiramide volgens het boek The Primal Blueprint van Mark Sisson.

Ontbijt: powerstart van de dag!

Brinta, muesli en beschuit: move over. Paleo’ers kiezen bijvoorbeeld voor een groene smoothie met spinazie en banaan, een zelfgebakken paleo bananenbrood of een omelet met groenten. Veel paleo’ers kiezen er voor om ook een beetje zuivel te eten (zolang je niet lactose- of caseïne-intolerant bent), dus een bakje volle kwark met noten en fruit kan ook.

Of wat dacht je van een romige mousse van avocado, banaan en bevroren fruit? Doe er wat rauwe cacaopoeder door voor een super healthy chocomousse. Beste ontbijt ooit!

chocomousse

Chocomousse van avocado, banaan, blauwe bessen en cacao poeder. Kokosvlokken en bijenpollen als toppings.

Lunch zonder middagdip

Die kleffe boterhammen heb ik geen dag gemist toen ik begon met het paleo dieet. Ik kreeg er buikpijn van en voelde me er niet goed bij. Toen ik in plaats daarvan een bakje met geroosterde groenten, noten en een gekookt ei meenam, had ik bovendien geen last meer van de welbekende middagdip. Terwijl de meeste collega’s hun boterhammetjes eten, kijken ze stikjaloers naar mijn bakje met een goedgevulde salade, omelet met groenten of overgebleven zelfgemaakte Indiase curry van de avond daarvoor. Ik geef toe: het is wat meer werk, maar enorm de moeite waard. Als je in de avond extra maakt, heb je je lunch al klaar!

bananenbrood

Vers gebakken paleo bananenbrood: gluten-, zuivel- en suikervrij!

Avondeten: nooit meer een food baby

De meeste mensen eten ‘s avonds al vlees of vis en groenten. Het enige wat je hoeft te doen om je diner paleo te maken is de rijst, pasta of aardappelen te vervangen voor iets gezonders. Denk aan een extra salade van tomaat, avocado en rode ui of zoete aardappelfrietjes uit de oven.

Schep nog maar een keer op en sla het toetje over! Voordeel? Ik heb geen last meer van een food baby na het avondeten en genoeg energie voor de hele avond.

aubergine

Gegrilde aubergine met pecannoten, kappertjes, bieslook en sinaasappelsaus.

En tussendoor? 

Tja, die Liga of mueslireep kun je als paleo’er beter laten liggen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven. Waar ik echt fan van ben is stukjes appel met wat kaneel en notenpasta (bijvoorbeeld amandelpasta of cashewnotenpasta, te koop bij de natuurvoedingswinkel, zoals Marqt of EkoPlaza). Een losse appel vult niet echt, maar door de notenpasta wel!

Zorg bovendien iedere dag dat je genoeg vetten, eiwitten en koolhydraten (uit groenten en fruit) binnenkrijgt, zodat je niks tekort komt.

Oer-goed

Het paleo dieet is een behoorlijke omschakeling en vergt echt een lifestyle change. Het klinkt in eerste instantie best heftig, maar hoe langer je erover nadenkt, hoe logischer het is. Eet alleen maar dingen die van toegevoegde waarde zijn voor je lijf en je zult je een stuk beter voelen. Beloofd.

Zelf ben ik door het paleo dieet van mijn prikkelbare darm klachten afgekomen (terwijl de dokter zei dat het niet te genezen was) en heb ik veel meer energie. Ik hou de 80/20 regel aan om het goed vol te kunnen houden. Want teveel stressen over eten, is ook niet ‘oer’!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.