Redactie
Redactie Inspiratie 2 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

3 x crème brûlée, maar dan anders

Als er één dessert klassiek genoemd mag worden, is het de crème brûlée wel. Afkomstig uit de klassiek Franse keuken en zalig door de romige pudding met het knapperige caramellaagje bovenop. Normaliter wordt hij gemaakt met vanille, maar vandaag doen we het 3 keer anders. 

Als basis gebruiken we ons favoriete crème brûlée recept dat eigenlijk altijd werkt. Het is handig als je een brûlée-brander hebt, maar zonder lukt het ook. Let wel: als je werkt met andere smaakmakers moet je oppassen dat het niet te overheersend wordt.

1. Lekker fris met citroengras

Eén van de makkelijkste variaties voor crème brûlée is met citroengras. Vervang de vanille in het recept door een stengel citroengras die je in twee of drie stukken hebt gesneden en gekneusd met de platte kant van een mes.

Laat het citroengras mee trekken met de room en zeef vervolgens boven een schone pan. Ook lekker: verse kaffir lime leaves in plaats van citroengras.

2. Dark & stormy met speculaaskruiden

De ideale combinatie voor op een winterse avond: een romige crème brûlée met speculaaskruiden. Hierbij kun je eigenlijk op twee manieren te werk gaan.

Laat de kruiden in hun geheel in een buideltje meetrekken met de room (net als hierboven) en vis ze voordat je de room bij de eidooiers giet eruit. Het gevaar hierbij is echter wel dat je de verhouding minder goed in de hand hebt

Een andere, makkelijkere manier is om de kruiden zelf gemixt of kant-en-klaar (in ieder geval fijn gemalen) door de room mengt. Hierdoor heb je veel beter in de hand hoe sterk de uiteindelijke smaak wordt.

3. Decadent met chocolade

Tot slot kon een chocolade variant natuurlijk niet ontbreken. Hak hiervoor 75 gram pure chocolade (uitgaande van ons basisrecept) fijn en roer samen met een klein snufje zout door de warme room (eventueel met de vanille) totdat het gesmolten is.

Het zout zorgt voor een perfecte balans van de en dat de chocolade nog beter tot zijn recht komt. Ga nu verder met de rest van het recept en geniet van je crème brûlée!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.