Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Mediterraans 3 jan 2017
Leestijd: 4 minuten

Ayla in Rotterdam: van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat

Lekkere Mediterraanse gerechten delen met je vrienden, unieke cocktails én een relaxte sfeer: dat is Ayla in Rotterdam. Het restaurant ligt aan het Kruisplein, dus je wandelt hier zo naartoe vanaf het station voor ontbijt, lunch, diner of een borrel.

Ayla is van de bedenkers van Biergarten en The Suicide Club; beiden ook in Rotterdam. De keuken wordt geleid door chef Hette Hettema, die eerder kookte in de keukens van sterrenrestaurants De Zwethheul en Joelia.

Bijzonder is dat Ayla 7 dagen per week, 365 dagen per jaar is geopend, van 08.00 uur ‘s ochtends tot 24.00 uur ‘s avonds. Je bent hier dus letterlijk altijd welkom.

Ook bijzonder: de zelfgestookte en geïnfuseerde dranken die de bartenders van Ayla schenken. De distellaten (gin, wodka en jenever) worden in Ayla geïnfuseerd met Mediterrane kruidenextracten, naar eigen smaak dus. Die dranken worden verwerkt in je cocktail.

Ayla Rotterdam

Op reis bij Ayla in Rotterdam!

Als je binnenkomt, word je direct bevangen door het Mediterraanse: de geuren, kleuren, interieur en algehele sfeer maken dat je meteen nieuwsgierig maakt naar wat de rest van de avond je gaat brengen. Dit voelt als een plek waar je je vrienden mee naartoe wil nemen. Er zijn lange hoge tafels waaraan je met z’n zessen plaats kunt nemen, ronde tafels voor met z’n viertjes, maar ook tafeltjes voor twee.

Ook de menukaart stuurt ons op een culinaire reis langs Spanje, Italië, Griekenland, Noord-Afrika en Oost-Europa. Wat moeten we in hemelsnaam kiezen? Gelukkig worden we in de watten gelegd door het attente personeel: er wordt tof meegedacht over food pairings.

Culy ontdekt Ayla

De favoriete cocktail van Hemingway

Eerst wordt ons aangeraden om een aperitief te bestellen: cocktails om je smaakpalet mee te neutraliseren. We zijn héél nieuwsgierig naar de Corpse Reviver no. 3: een cocktail met onder andere Turkse roos, munt gin, rabarber en absinth.

“Ah, de favoriet van Hemingway, daar startte hij zijn dag mee”, aldus de serveerster. Nou, zo willen wij ook wel elke dag beginnen!
De tafelgenoot neemt de Martinez: oregano, venkelgin, Cocchi Barolo (wijn) en maraschino (kersenlikeur).

Daarbij bestellen we twee oesters die goed samengaan met de cocktails: met granaatappel en witte grapefruit voor bij de Corpse Reviver, de oester met komkommer en groene kruiden voor bij de Martinez. Het is de perfecte start van een relaxed avondje lekker eten.

Bij Ayla deel je gerechten met z’n vieren (of met z’n tweeën of drieën). De keuken werkt snel, waardoor de gerechten in no time voor je neus staan. Er komt lekker vers Turks brood op tafel met kruidenzout en olijfolie, waarna we een keuze maken uit de creatieve menukaart.

We bestellen de zwaardvis met mango, gepofte tomaat en aubergine. Heel lekker: je proeft de warmte, geurigheid en kruidigheid van de Mediterraanse keuken en de zwaardvis is perfect gegaard.

Ayla Rotterdam garnalen

De garnalen met groene kruidenolie zijn stevig en ziltig en de venkelchutney die eronder ligt, kan goed opboksen tegen die stevige smaken.

Ayla Rotterdam tomaten burrata

De burrata met tomaten is fris en romig; de tomaten hebben een mooie, intense tomatensmaak.

Ayla witlof

Op aanraden van de serveerster bestellen we ook de rauwe witlof met blauwe kaas en crumble. Het knapperige van de witlof is een goede aanvulling op de andere gerechtjes op tafel.

Ayla Rotterdam

Voor de tweede ronde bestellen we de runderwang met specerijenjus, pastinaak en eendenlever. De jus is lekker kruidig, met veel kruidnagel. Leuk ook met die verschillende texturen van pastinaak en de romige eendenlever.

Ayla gepofte ui manchego

Ook een tip van de serveerster: de gepofte ui met manchego. Die twee blijken een goede match.

Ayla Rotterdam avocado buikspek

Ook op tafel komt het dungesneden buikspek met avocado en haringkuit. Een bijzondere combinatie, die toch goed samengaat: de uitgesproken romige, groene smaak van de avocado met het zoute buikspek en de ziltige kuit. Wel is het wat veel avocado naar onze smaak: een flinke hap.

Ayla rode wijn

We drinken hierbij een rode wijn: de Primitivo di Manduria uit Puglia, Italië. Zacht en toch stevig, kruidig en verwarmend. Zalig. Voor de tafelgenoot een biertje: een stout, met tonen van koffie en chocolade.

Wijnen kun je hier trouwens zowel per fles of per glas bestellen. De wijnen van Ayla sluiten goed aan bij landen op de menukaart, zo staan er ook Libanese wijnen op. Leuk!

Ayla vijgencarpaccio

We zitten goed vol, maar willen toch nog dat dessert proeven dat ons de hele tijd aanstaart vanaf de menukaart: vijgen carpaccio. Met zoute karamel, pistachenoten en hazelnoten. Lekker en niet te zwaar. Bestel hier – als je nog ruimte hebt – de witte chocolademousse bij.

Ayla geitenboterwhisky

Als afzakkertje krijgen we nog een glaasje geitenboter-whisky. Klinkt bizar, maar geeft een bijzondere smaaksensatie. De cocktailshaker legt uit hoe dit wordt gemaakt: whisky met geitenboter mengen en bevriezen.

De laag boter wordt dan hard, waardoor je die eraf kunt schrapen nadat -ie z’n smaak heeft afgegeven. Een leuk trucje dat je bijvoorbeeld ook kunt doen met bacon.

Dinner & cocktails met je vrienden

Al met al is Ayla in Rotterdam een restaurant waar je graag bent: de muziek is vrolijk en relaxed, evenals de sfeer. De snelle gerechten die je kunt delen, maken het de perfecte hotspot waar je neerstrijkt met je vrienden voor cocktails en lekker eten, waarna je doorgaat naar een film of concert.

Trouwens nog een must-see als je hier gaat eten: de genderneutrale wc, die heel mooi is ingericht met grote potten als wastafels, kaarsjes en spiegels. Dit soort details maken dat je ervaring bij Ayla tot in de puntjes klopt.

Ayla
Kruisplein 153, Rotterdam

Ayla Rotterdam

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.