Redactie
Redactie Inspiratie 4 jan 2017
Leestijd: 1 minuut

Canederli: hemelse Noord-Italiaanse brooddumplings

Canederli zijn brooddumplings uit het noorden van Italië. Ze komen ook voor in sommige delen van Duitsland en Oostenrijk, maar hun oorsprong ligt bij de Italianen.

Knödel

De naam stamt wel af van het Duitse woord ‘knödel’, wat dumpling betekent. In tegenstelling tot Duitsland en Oostenrijk, wordt in Italië de canederli niet als bijgerecht, maar als losstaand gerecht geserveerd. De brooddumplings worden geserveerd als voor- of hoofdgerecht.

Poor man’s food

Dit gerecht begon als eten voor de armen, aangezien er alleen maar simpele en goedkope ingrediënten in gaan. De basis bestaat namelijk slechts uit oud brood, melk, ei en een klein beetje bloem.

Inmiddels bestaan er veel variaties op het gerecht waarbij ook nog andere ingrediënten worden toegevoegd. Speck bijvoorbeeld, en bijna altijd een royale portie kaas. De dumplings worden vervolgens zo gegeten, maar zijn nog lekkerder wanneer geserveerd in gesmolten boter of bouillon.

Zelf maken

Zin om zelf dit heerlijke comfort food te maken? Je kan dan natuurlijk voor een basisversie gaan, maar deze canederli met speck, proscuitto, salami én kaas van Mario Batali lijkt ons het absolute einde.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.