Zo maak je de allerlekkerste ijsthee voor op je balkon
In deze zomerhitte snákken we naar verfrissende drankjes. Deze drie onweerstaanbare ijsthee-recepten zijn in een handomdraai klaar en bieden instant verkoeling. Cheers!
We maken voor deze recepten gebruik van thee uit het assortiment van Simon Lévelt, waar je terechtkunt voor bijzonder lekkere thee (losse thee, zakjes of poeder) uit alle windstreken. Zo heb je als basis al meteen iets heel anders dan de standaard supermarktthee. Verwennerij dus!
Voor we beginnen: ijsthee kun je op verschillende manieren maken. Zo kun je kiezen voor de ‘chilled’-methode, waarbij je hete thee zet (iets sterker dan je normaal zou doen) en deze laat afkoelen tot kamertemperatuur. Je serveert de thee met ijsblokjes, waardoor -ie weer wat minder sterk wordt en dus precies goed op smaak is. Maar je kunt ijsthee ook met koud water zetten (‘cold brew’). Deze methode duurt een stuk langer, want je moet de thee, kruiden of melanges 3 tot 8 uur laten trekken.
Wij kiezen bij deze recepten voor de snelste methode: shock brew. Daarbij schenk je getrokken, hete thee direct op ijsblokjes: lekker makkelijk en je krijgt dat heerlijke ‘tsssssj’-effect. Zet de thee gewoon volgens het zetadvies op de verpakking (wij gebruiken een pot met een theezeef), maar gebruik ongeveer de helft minder water dan normaal. De ijsblokjes nemen de ruimte in van de andere helft.
Verveine ijsthee met bevroren vruchtjes en steranijs
Ook zo’n fan van Verveine thee? Je weet wel, die fris smakende Franse kruidenthee die je in de betere restaurants na het eten als digestief krijgt. Wij zijn er in ieder geval dol op. Het plantje smaakt licht naar citroen en is een gouden combinatie met rood fruit. Wist je dat je de thee ook heel goed gekoeld kunt drinken? Simon Lévelt heeft een heerlijke Verveine thee in hun assortiment die wij als basis voor dit ijstheerecept gebruiken.
- Biologische Verveine van Simon Lévelt (gebruik 2 gram per glas)
- Bevroren frambozen en blauwe bessen (uit het vriesvak van de supermarkt)
- Steranijs
- Minikomkommer
- IJsblokjes
Laat de thee 4 minuten trekken in water van 100 graden. Schaaf de komkommer in de lengte in dunne plakjes. Vul je karaf en/of glas met een laagje bevroren bessen, daaroverheen een laag frambozen en een paar kleine ijsblokjes. Drapeer de komkommer daar bovenop. Schenk de thee over het bevroren fruit. Serveer met extra ijsblokjes en steranijs.
Frisse Japanse Sencha ijsthee met limoen en passievrucht
In Japan drinkt men voornamelijk groene thee, en daarvan is Sencha de meest populaire. ‘Sencha’ betekent ‘gewelde thee’, een verwijzing naar de manier waarop de thee wordt gemaakt. De thee ontstaat door herhaaldelijk rollen en pletten en daarna worden de bladeren verhit, waardoor het blad groen blijft. Sencha heeft een verfijnd aroma en een krachtige smaak, wat ‘m geschikt maakt om zowel heet als koud te drinken. Bij koud water wordt de smaak iets subtieler en ‘romiger.’ In dit recept combineren we de zachte smaak met frisse limoen en de zomerse smaak van passievrucht.
- Otsuka Fukamushi Sencha van Simon Lévelt (gebruik 4 gram per glas)
- Limoen, in schijfjes
- Bevroren stukjes passievrucht (uit het vriesvak van de supermarkt)
- Verse munt
- IJsblokjes
Laat de thee 1 minuut trekken op gekookt water dat je hebt laten afkoelen tot zo’n 70 tot 80 graden. (Bij te heet water wordt de smaak bitter). Pak een mooi glas of een mooie kan en bedek de bodem met een flinke laag ijsblokjes. Daarop komt een laag met de passievruchtjes en een schijfje limoen. Voor een extra fris effect kun je ook kiezen voor een stukje limoenschil. Schenk de thee eroverheen. Garneer de ijsthee met verse munt en een schijfje limoen op rand van het glas. Ook lekker als een zomers, alcoholvrij aperitief!
Iced Matcha latte met grapefruit en kaneel
Ben je ooit in Tokio geweest, dan weet je het: geen (ijs)thee zo bijzonder een veelzijdig als Matcha. Noem een gezondheidsvoordeel (goed voor het immunsysteem, ontgiftend, boordevol antioxidanten die huidveroudering tegengaan…) en het wordt toegeschreven aan Matcha. Gezond of niet, als je de krachtige, frisse en licht-grassige smaak eenmaal hebt leren waarderen, werkt dit felgroene poeder al gauw verslavend.
In het assortiment van Simon Lévelt vind je een premium kwaliteit Matcha (deze gebruikten wij voor dit recept) en een ‘cooking grade’ Matcha, die zich goed leent om mee te bakken en te koken. Deze variant kun je ook heel goed drinken, maar als je de premium kwaliteit gewend bent, merk je zeker verschil. De keuze is aan jou!
De laatste jaren is het vooral de Iced Matcha Latte die de wereld langzaam maar zeker verovert. Zeker voor de beginnende Matcha-drinker een aanrader, want de melk maakt de smaak iets zachter:
- Matcha Uji Midori Premium Quality van Simon Lévelt
- 100 ml halfvolle of volle melk
- Grapefruit in partjes
- Kaneelstokje
- IJsblokjes
Gebruik 2 tot 6 gram Matcha per 60 milliliter water dat is afgekoeld tot 60 graden. Zeef de Matcha, voeg een beetje water toe en klop rustig (met een kleine garde of een speciale Matcha Chasen) in een ronde beweging. Voeg de rest van het water toe. Klop het geheel stevig in een ‘W’-beweging. Klop ondertussen de melk tot een licht schuim (als je een melkopschuimer hebt, even op de koude stand aanzetten). Doe de ijsblokjes in een glas of beker en schenk de Matcha erover. Schenk de opgeklopte melk uit. Serveer de ijsthee met een partje grapefruit en een kaneelstokje.