Redactie
Redactie Inspiratie 17 apr 2013
Leestijd: 2 minuten

Alles over chiazaden

Chiazaden zijn helemaal hot.ย Maar waarom eigenlijk? En wat maakt deze gekke zaadjes zo gezond? Culy zocht voor je uit wat chia voor je doet en nog belangrijker: waar je het voor kunt gebruiken.ย 

Chiazaad komt uit Midden-Amerika en groeit aan de chia plant en in de tijd van de Azteken wist men al dat de zaadjes langdurig energie geven, zo werden ze zelfs ingezet als medicijn. Daarnaast bevatten Chiazaden meer omega-3 dan welk ander voedingsmiddel. Ook zijn ze een bron van vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Hoewel lijnzaad bijvoorbeeld ook een goede (plantaardige) bron van omega-3 is, haalt het het niet bij chiazaad.

Zo lang mogelijk jong blijven? Ook dan is chia zaad the way to go, zo vertraagt het veroudering en versterkt het je immuunsysteem.

463285733

Een ander fijn voordeel is dat ze je bloedsuikerspiegel in balans brengen. Handig voor iedereen die net als wij weleens last heeft vanย sugar cravings.ย Dacht je trouwens dat je sterk werd van spinazie? Chiazaad bevat drie keer meer ijzer dan deze, toch al supergezonde, groene bladgroente.

Het handige aan chiazaad is, behalve dat het bomvolย essentiรซleย voedingsstoffen zit, dat het een neutrale smaak heeft waardoor eigenlijk iedereen het wel lust. Dit maakt chiazaad perfect om in allerlei gerechten te verwerken. Strooi de zaadjes over je yoghurt of soep, doe ze door je gezonde salade of gebruik ze in recepten voor cakes, muffins en energierepen.

Probeer ook eens dit recept voor speltpannenkoeken:ย supergezond! Ook lekker en makkelijk: een eetlepel chiazaad door of overย je homemade smoothie.

Mocht je nu denken โ€˜als het zo gezond is gooi ik vanaf nu overal chiazaad doorheenโ€™: doe toch maar niet. Een of twee eetlepels per dag is genoeg om je gezondheid en energielevel een boost te geven. Bovendien zijn de zaadjes vrij kostbaar รฉn zitten er redelijk veel calorieรซn in.

Chiazaad kun je rauw eten of geweekt in water. Rauw zijn ze lekker knapperig, als je ze vijf minuutjes in een beetje water weekt wordt het een soort gelei. Last van constipatie? Ga dan voor de laatste variant.

Chiazaad kost ongeveer โ‚ฌ10,95 per 500 gram en is te koop bij de natuurvoedingswinkel, De Tuinen en op biologische markten. Online koop je het bijvoorbeeld bij (hoe toepasselijk) Chiazaadjes.nl ofย Superfood.nl.

451404499

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox ๐Ÿฅ˜

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.