Redactie
Redactie Inspiratie 16 apr 2013
Leestijd: 3 minuten

De beste tips om cupcakes & taarten te decoreren

Zowel het maken als het opeten van cupcakes, taarten & andere zoetigheden is voor velen een feestje. Maar extra leuk zijn ze als ze speciaal voor iemand gemaakt worden!

Daarbij horen naast een goed beslag en lekkere topping natuurlijk ook persoonlijke decoraties. Hoe ga je daarmee aan de slag? Naomi van de blog According To Noes (www.accordingtonoes.com) geeft Culy-lezers graag haar beste tips.

Bereid je goed voor

Zorg altijd dat je goed voorbereid bent voor je begint. Stap 1 is natuurlijk het maken van je ontwerp, zet alles op papier met een schets zodat je altijd even kan afkijken. Moet je veel maken? Zet er dan ook bij hoeveel je van alles moet maken, zo raak je de tel niet kwijt als je druk bezig bent. Als je het zelf even niet weet kun je veel inspiratie opdoen via fora over bakken, hier bij Culy of bijvoorbeeld Pinterest.

Kies voor kwaliteit

Als je er aan uit bent wat je gaat maken zorg je dat je al je ingrediënten en materialen in huis hebt. Bij twijfel sla je iets meer in zodat je niet op het laatste moment te weinig hebt. Gebruik hoge kwaliteit producten, dat werkt het fijnste en geeft het mooiste resultaat. Tegenwoordig heb je al bij veel winkels producten om mooie cupcakes en taarten te maken, naast gespecialiseerde winkels zoals ‘ Taart en Decoratie’ en ‘De leukste taartenshop’ kun je dus ook terecht bij onder andere Xenos, Albert Heijn of een groothandel als Sligro.

Tot slot ter voorbereiding: Zorg voor genoeg werkruimte en begin op tijd. Sommige onderdelen kosten meer tijd om te maken en zullen eventueel moeten rusten om stevig te worden.

cupcakes decoreren0003

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk!

Een project zoals dit, met veel details en verschillende onderdelen, kost vaak meer tijd dan je aanvankelijk denkt. Probeer het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk te maken met handige gereedschappen en tips.

– Rol je fondant/marsepein uit met poedersuiker in plaats van met bloem. Omdat suiker al een onderdeel van het product is zal het de kleur niet verbleken en wordt het niet droger.

– Voor decoraties die stevig moeten worden gebruik ik het liefst fondant. Ik heb gemerkt dat dit na een dag rusten een stuk steviger is dan marsepein. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vogeltjes waarbij de vleugels omhoog moeten blijven staan.

– Als je vormen gaat maken zoals het hart of het anker, kijk dan eerst even of er een uitsteker voor bestaat. Door deze te gebruiken bespaar je een hoop tijd en zijn ze allemaal even groot. Je kunt hiervoor koekjes uitstekers gebruiken maar ook plunger cutters. Deze uitstekers hebben een systeem waarmee je ze meteen uitdrukt en soms ook een reliëf mee kunt maken. Kijk voor velen opties eens op de website van bovengenoemde gespecialiseerde winkels.

cupcakes decoreren0002

– Bestaat er geen uitsteker naar wens? Teken of print je ontwerp dan op bakpapier, stevig papier of karton, knip het uit en gebruik het als vorm om voorzichtig omheen te snijden.

– Wil je ook graag tekst toevoegen? Makkelijke opties zijn een tekststempel, schrijven met een food pen of laat het op eetbaar papier printen. Om met een food pen een mooi lettertype over te brengen oefen je eerst even met pen en papier. Maak een voorbeeld van ieder woord op papier en schrijf het dan handig na. Schrijven op fondant gaat makkelijker als het al heeft gerust en dus steviger is geworden.

– Ten slotte, wil een van je decoraties echt niet lukken? Sommigen zijn ze ook kant-en-klaar te koop. Misschien iets minder leuk, maar als het echt tegen zit heb je alsnog een mooi resultaat.

cupcakes decoreren0006

Handige websites:

www.taartendecoratie.nl
www.deleukstetaartenshop.nl
www.cakeprint.nl

Veel bakplezier!

cupcakes decoreren0004cupcakes decoreren0005

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.