Redactie
Redactie Recepten 18 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: sticky toffee pudding (het ultieme recept!)

Deze Britse sticky toffee pudding is een bom van een dessert, maar zó lekker als je van zoet houdt. Want dadelcake + karamelsaus: what’s not to love? Heerlijk met een bol ijs erop én natuurlijk een flinke scheut extra karamelsaus. 

Het maakt niet uit hoe uitgebreid we hebben gegeten: voor sticky toffee pudding hebben we áltijd nog plek. Dit klassieke Britse dessert is de perfecte afsluiter van een sunday roast of een ander feestmaal. Om daarna een potje stevig te gaan liggen uitbuiken op de bank.

Sticky toffee pudding met ijs
Bron: Culy

Sticky toffee pudding: het recept

Je kunt de cake tot een dag van tevoren maken, maar bewaar de karamelsaus liever voor dezelfde dag of vlak voor het serveren.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in met boter en bedek met een dun laagje bloem. Doe de dadelstukjes met het water in een middelgrote pan en breng aan de kook. Haal van het vuur en roer er de baking soda door (pas op, het mengsel zal gaan bubbelen). Roer en zet apart.

Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout boven een kom. Mix in een andere kom de boter met de suiker en vanille extract tot een korrelig mengsel. Voeg één ei toe en mix goed. Voeg nu de helft van het bloemmengsel toe samen met de helft van het dadelmengsel.

Meng goed, voeg het tweede ei toe en meng weer. Voeg de rest van de bloem en dadels toe en meng. Zet de springvorm op een bakplaat en giet het beslag in de springvorm. Bak 40 tot 45 minuten en check met een satéprikker of de cake gaar is. Laat de cake afkoelen.

Breng voor de karamelsaus de suiker met de room, boter, zout en vanille-extract in een sauspannetje aan de kook onder regelmatig roeren. Laat drie minuutjes koken terwijl je continu roert. Bewaar tot je de cake gaat serveren en warm tegen die tijd (indien nodig) iets op. Serveer de sticky toffee pudding met een bolletje ijs of en de karamelsaus.

Tip!

Heb je nog een stukje cake en een restje saus over, of wil je de sticky toffee pudding ruim van tevoren maken? Vries de twee onderdelen dan los van elkaar in. Even oppiepen in de oven en hij smaakt weer als nieuw!

Recepten met dadels
Bron: Culy