Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 25 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Video: in dit restaurant raspen ze een eidooier over je ijsje

Wacht even: raspen ze daar nou een abrikoos over mijn ijsje? Neen: bij restaurant Kali in Los Angeles raspen ze geen abrikoos, geen pruim, maar een eidooier over je ijsje. En dat is bizar lekker.

Bij Culy zijn we zó dol op ei en met name op de eidooier, dat we er graag op los mee experimenteren. Zo hebben we ze al gepekeld (op twee manieren) en ingelegd in suikersiroop.

Bij restaurant Kali in Los Angeles (door Los Angeles Magazine uitgeroepen tot één van de beste restaurants van L.A.) raspen ze zelfs een rauwe eidooier over je ijsje! Of nou ja, rauw: de eidooier lijkt rauw, maar is ondertussen écht wel gegaard. En dus safe om te eten. Hoe kan dat?

rauwe eidooier over je ijsje

Oude manier van conserveren

Chef Kevin Meehan laat in bovenstaande video zien wat hij doet met de rauwe eidooier, voordat ‘ie op je ijsje belandt. Hij legt de dooiers in een mengsel van gelijke delen suiker en zout. De dooiers moeten helemaal bedekt zijn.

Daarna gaan ze 3 weken (!) de koelkast in, tot het mengsel keihard is. De eidooiers worden vervolgens uitgegraven en zijn dan klaar om te gebruiken. Het klinkt misschien gek, maar het is ondertussen een hele oude, gebruikelijke manier om te conserveren.

gepekelde eidooier
Culy

Rauwe eidooier over je ijsje

De chef geeft niet al zijn geheimen prijs, maar het lijkt erop dat hij de gedroogde eidooiers daarna nog door de suiker haalt.

Ze serveren dit bijzondere ingrediënt bij Kali bij meringue-ijs. Daar worden de gepekelde eidooiers aan je tafeltje overheen geschaafd. Dat geeft een hele rijke, romige, zoutige en umami-achtige smaak aan het dessert. Zou jij het proberen?

rauwe eidooier over je ijsje

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.