Redactie
Redactie Diner 9 jan 2015
Leestijd: 1 minuut

Zelf zalm roken doe je zo

Gerookte zalm koop je normaliter kant-en-klaar in een pakje, maar heb je ooit gedacht aan zélf zalm roken?

In deze editie van Fishy Friday helpt Bart van Olphen, viskenner van het YouTube-kanaal Barts Fish Tales, je op weg. Hij maakt warm gerookte zalm & basilicum-mayonaise.

Hiervoor heb je een rookoven en rookmot nodig. Je leest daar hier meer over. Heb je geen rookoventje, dan kun je ook een pan met een roostertje gebruiken. In de video doet Bart voor hoe dat moet!

Neem een schaal met water en voeg flink wat zout toe. Tip: als je een aardappel in het water zou leggen en deze begint te drijven, dan zit er genoeg zout in. Laat de vis in dit bad ongeveer een halfuur marineren. Spoel de vis kort af met koud stromend water en dep de vis daarna droog.

Leg het rookmot in de braadslee van de rookoven. Dek dit af met een laag aluminiumfolie en een rooster. Zet de rookoven op hoog vuur (70-90°C) tot het mot begint te roken. Leg nu de vis in de pan en sluit af met een deksel. Zet het vuur uit.

Laat de vis gedurende 20-30 minuten roken, afhankelijk van de dikte van de vis. Terwijl je de vis laat roken begin je aan de basilicum-mayonaise. Doe de mayonaise in een kom en voeg daar de fijngesneden basilicum aan toe.

Meng de basilicum goed door de mayonaise en breng op smaak met peper en zout. Neem de vis uit de rookoven, maal er wat peper over en serveer met de basilicum-mayonaise.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.