Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 27 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Deze chef is de enige vrouw in NYC met twee Michelinsterren

Toen chef Emma Bengtsson werd aangesteld als chef bij Aquavit in New York, had het restaurant nog helemaal geen sterren. Daar zorgde de Zweedse voor. Onder andere met een héél bijzonder dessert…

Kom maar door met die sterren

Restaurant Aquavit bestaat al sinds 1987 en richt zich op de Scandinavische keuken. Emma Bengtsson ging er in 2010 aan de slag als pastrychef en gooide al snel hoge ogen met haar stijl. Zo gaf ze een moderne, creatieve draai aan klassieke desserts uit de Scandinavische keuken.

Niet lang daarna ontving Aquavit haar eerste Michelinster. Emma werd benoemd tot executive chef en toen volgde de tweede ster. Daarmee is Emma de enige vrouwelijke chef in New York met twee Michelinsterren op haar naam. De creaties die ze maakt, zijn ongelofelijk mooi.

Aquavit Emma Bengtsson

Het vogelnestje van Aquavit

In bovenstaande video zien we de chef een van haar signature dishes maken: een bijzonder dessert in de vorm van een vogelnestje. De chef legt eerst een knapperig vogelnestje op het bord, gemaakt van tuile.

Daaromheen gaan kruimels van brownie en verkruimelde stukjes halva: een soort Arabische nougat. Die lijken op vogelveren.

Het nestje wordt verder versierd met wat stukjes gedroogde melk, die gebroken eierschalen voorstellen. Daaromheen wat groene takjes, bosbessen, eetbare bloemen en eetbaar bladgoud.

In het nestje gaat geitenkaas-parfait en daarop ‘eitjes’, gemaakt van duindoornbessen in witte chocolade en pure chocolade. Tot slot nog twijgjes van chocolade en eetbare sneeuw.

Aquavit Emma Bengtsson

Zeven jaar werk

Het kostte Emma zeven jaar om het gerecht te perfectioneren en wij snappen wel waarom: het is een kunstwerk.

Proeven? Restaurant Aquavit zit vlak onder Central Park in New York. Bijzonder is dat ze ook een aparte dessertkaart hebben voor de lunch.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.