Redactie
Redactie Inspiratie 4 okt 2013
Leestijd: 3 minuten

Alles wat je moet weten over pastamachines

Italiaanse mama’s doen het al eeuwen en langzamerhand gaan we er ook steeds meer aan geloven: pasta maken. Hoewel het kneden van het deeg echt met de hand moet gebeuren, zijn er duidelijk verschillen in pastamachines te onderscheiden. Wij zetten ze voor je op een rijtje. 

Het belangrijkst bij het maken van pasta is het deeg. Is deze niet genoeg gekneed (lees: je zult zeker een half uur hard moeten werken), dan zal je pasta nooit zo goed worden. Daarnaast is het van belang dat je niet te veel vocht gebruikt.

Wat betreft de machine zelf kan het vanaf dat punt eigenlijk niet meer fout gaat, tenzij je ‘m helemaal verkeerd gebruikt. Wel kan een goede variant je het een stuk makkelijker maken en een duwtje in de weg naar perfectie geven. Was ze overigens nooit met water, maar reinig de machine met een droge doek of keukenpapier.

Waar je bij de aanschaf op moet letten is het materiaal (is het stevig genoeg en van aluminium of RVS?), wat voor soort pasta de machine kan maken (alleen vellen of ook tagliatelle en spaghetti) en of hij een schroefklem heeft. Als deze laatste ontbreekt raden wij het af om hem aan te schaffen omdat je hiermee nooit genoeg kracht kunt zetten en hij continu zal verschuiven.

Tot slot: neem de tijd. Kneed het deeg lang genoeg en haal de vellen pasta een paar keer door de verschillende standen. Hierdoor krijgt het deeg veel minder de kans om te scheuren.

Bron: sjunesson

Met de hand

De meeste machines werken met de hand en ook hierin zijn al enorme prijsverschillen te zien. Veel soorten kun je al voor een paar tientjes kopen, maar er zijn er genoeg die de grens van €100,- overschrijden.

Denk van tevoren goed na over hoe vaak je hem zal gebruiken. Ben je een echte pasta freak en zijn zelfs de blauwe De Cecco verpakkingen jou niet goed genoeg? Vraag dan advies aan een expert of in de winkel en besteed hier wat meer tijd en geld aan.

Koop je de machine puur voor je plezier en om ‘m slechts een paar keer per jaar te gebruiken, dan heb je zeker geen superdure nodig. Uiteraard is het fijn om gelijk een goede te kopen, maar als je op bovenstaande criteria let dan kan je al tussen de €50,- en €80,- terecht.

 

Deze machine van Dille & Kamille is perfect voor de beginnende pastamaker. €59,-

Op dit moment is Marcato het enige merk dat pastamachines produceert die voldoen aan de eisen voor een “foodproof” garantie. Daarnaast is hij gemaakt van geanodiseerd aluminium en laat hierdoor geen lood-, chroom-, nikkel- of cadmiumdeeltjes achter op of in het deeg. €99,-

Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? Bestel dan deze Marcato-set, inclusief opzetstukken voor ravioli en zelfs een ravioli’fiets’. €189,95

Automatisch

Behalve dat je niet aan het hendeltje hoefte te draaien en het tempo van tevoren is ingesteld, is het gebruik van een automatische machine niet heel anders. Daarbij zijn ze automatisch een stuk duurder, lastiger om schoon te maken en ben je vaak evenlang bezig als met een handmatige.

Wel hoef je minder tot geen kracht te zetten en geeft hij vanzelf aan wanneer het niet meer werkt.

Imperia is een bekende speler in de markt en maakt kwalitatief hoogstaande pastamachines. Deze variant kost €279,50.

Een stuk simpeler is deze variant van Marcato. €199,-

KitchenAid

Ja, je leest het goed: ook KitchenAid heeft een pastamachine uitgebracht in de vorm van een opzetstuk welteverstaan. Hij werkt precies hetzelfde als een gewone, alleen gaat het draaien volledig automatisch.

Daarnaast is er nog een ander opzetstuk waarmee je de pasta als het ware perst. Hiermee maak je naast spaghetti ook bucatini, fusili, rigatoni en macaroni.

Bron: Fancy

Accessoires

Klik op de foto’s om ze gelijk te bestellen.

Naast dat je de pasta maakt is het belangrijk dat deze goed droogt en niet aan elkaar blijft plakken. Gebruik daarvoor een droogrek zoals op onderstaande foto.

Wil je ravioli maken? Zorg dan dat je één van onderstaande gadgets in huis hebt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.