Redactie
Redactie Dineren 1 jan 2014
Leestijd: 2 minuten

Van Moll

Bier. Als wijnkenner ben ik benieuwd of bier het onderdoet voor de veelzijdigheid en complexiteit van wijn. Vanavond ben ik in Van Moll: een microbrewery, proeflokaal, brouwcafé en kroeg in hartje Eindhoven. Ik ga kennis maken met speciaalbieren van onafhankelijke brouwers. Is het overdreven hip gedoe of is deze brewpub een blijvertje?

door Susette Brabander

Ik neem plaats aan de bar op de eerste verdieping. Het blijkt dat ik bovenop het bier zit, want in de kelder zit de brouwerij van Van Moll, waar bieren worden geboren als Rode Aarde, Conquistador en Ons Blackie.Naast mij zit de bierbrouwer van Van Moll. Helaas zit er geen vriendelijke conversatie in het biervat vanavond. Dus ik focus mij op de bierlijst. Een waterval aan namen prikkelt mijn smaakpapillen: Lief & Leed, l’Enfant Terrible, Rubberen Robbie.

3-1180x5005-1180x500

Ik besluit te beginnen met “Eenvoud”, een bier uit de eigen brouwerij van Van Moll. “Eenvoud” doet zijn naam eer aan, licht, aroma van citrusfruit en laag in de alcohol. Van “Eenvoud” ga ik naar “Mannenliefde”. Een saison bier met szechuan peper van brouwerij Oepidus in Amsterdam. Dit bier heeft veel koolzuur wat hem licht en luchtig maakt. Een aroma van fruit, caramel en kruidigheid. Maar ik ben voornamelijk verrast door de romige laag op mijn tong.

Het volgende biertje wat zich aandient heet “Terra Incognita”. Een Barley Wine (ook wel gerstewijn genoemd, een bier met een hoog alcoholpercentage en relatief veel restsuikers, red.) van 11 procent van brouwerij Rodenburg. Ik ben onder de indruk van de gelaagdheid en de bijzondere geur van kardemom. Na deze elegantie is het tijd voor wat echt Geuzenwerk. “Cantillon” is een oude geuze gemaakt met wilde gist. Een lekker zurig biologisch bier dat mij aan champagne doet denken. Als afsluiter ga ik nog even naar “Tokyo”. Een intergalactic stout uit Schotland. Een dik bier met 18,2 procent alcohol, dat heeft gerijpt in portvaten. Van het eerste slokje val ik bijna van mijn kruk af. Amai, dit is geen bier, maar port!

MA-vanmoll-12feb2013-0540-682x1024

In Van Moll wordt bier geproefd, bier gedronken en bier gebrouwen in een ongedwongen sfeer. Het publiek bestaat uit authentieke fijnproevers tot aan biergroentjes die kunnen beginnen met een proefplankje van vijf verschillende tapbiertjes. Maar waar zijn de vrouwen? Het publiek bestaat voor zeker 80 procent uit baardige schepsels. Dus. Ik zou het wel weten als vrouw op een vrijdagavond; interessant jachtterrein, dit… En ze hebben ook wijn!

Voor mij is deze brewpub een blijvertje. Het is mooi dat de kleine onafhankelijke brouwers hun eigenheid kunnen laten proeven op plekken als Van Moll. Honderden onafhankelijke brouwers betekent honderden prachtige bieren. Ik heb er nu vijf geproefd. Volgende keer ga ik een rookbier proberen, een bier gemaakt van gerookte mout.

Van Moll
Keizersgracht 16A
5611 GD Eindhoven
www.vanmolleindhoven.nl

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.