Redactie
Redactie Inspiratie 1 jan 2014
Leestijd: 3 minuten

Alles over koken met bier

Elke maand lezen jullie een gastronomisch stukje leesvoer van Culy’s Kitchen Pirate, Ivo Prijs. Ivo is de drijvende kracht en daarmee kapitein van zijn eigen Kitchen Pirates. Deze maand vertelt Ivo alles over koken met bier! 

De Fransen weten het als geen ander en doen het al honderden jaren, en ook wij kaaskoppen gebruiken regelmatig een scheutje wijn (of twee) tijdens het koken. Echter, lieve Culy vrienden, vergeet het edele (gerste)nat niet. Van lichtgeel, naar amberkleurig, tot Guinness ‘zwart’.

Chicken on a can

Veel van jullie lezers kennen bier vanuit het fust, fles of glas en hebben er regelmatig de tanden in gezet. Maar weten jullie ook dat je er geweldige gerechten mee kunt maken?

Zo ja, ga zo door en experimenteer lekker verder. Zo nee, beloof me dan dat je het een keer gaat proberen. Sla daarbij de ‘pilseners’ over. Drink die lekker op tijdens onder andere het koken, of gebruik een blikje pils als ‘krukje’ voor de zogenaamde ‘chicken on a can’.

Ik leg het even uit: neem een grote kip en vul de holte van de kip met een paar tenen knoflook, 3 blaadjes laurier, een plukje tijm, zout, peper en als laatste een open gemaakt blikje pils. Zet de kip rechtop, op zijn ‘krukje’ op een voorverwarmde koepel barbecue en zet de deksel erop.

Gaar de kip in ongeveer 30 minuten. De pils in het blikje zal gaan koken en de kip van binnenuit gaar stomen. Hierdoor gaart de kip sneller en blijft ze lekker sappig, met tonen van jouw favoriete pilsmerk. Zowel ’s zomers als in de winter een dikke hit!

Bron: Flickr

Zelf aan de slag met koken met bier

Ga vooral ook zelf aan de slag met de bieren. Zorg dat je zeer smaakvolle bieren gebruikt, zoals mijn favoriete Trappisten. Trappisten zijn er in vele smaken, kleuren en sterktes. Voor iedere smaak is er wat wils. Trappist bereidingen lenen zich uitstekend voor deze tijd van het jaar, waarin de zwaardere smaken meer dan gewenst zijn. Bijvoorbeeld…

– Saus met ingekookte Trappist in plaat van wijn. Je zal versteld staan van het resultaat. Waar wijn regelmatig een zure bijsmaak kan geven aan je saus, heeft bier dit veel minder.

– Stoof je (stoof)peren eens in een fruitige knalrode Kriekenbier zoals Liefmans. De zurige tonen van het Kriekenbier en de felrode kleur komt de kwaliteit van de stoofperen ten goede. Stoofperen stoven we al jaren in wijn, waarom dan niet een keer net even anders?

– Kook eens een flesje bruin bier in met een eetlepel honing, en maak er samen met een neutrale olie en een eetlepel mosterd een geweldige dressing van. De zurige tonen van het ingekookte bier zullen een mooie lobbige dressing creëren tezamen met de olie en mosterd.

– Verras je vrienden eens écht en klop, van een zeer smaakvol – zoet – amberkleurig bier, een geweldige sabayon. Ga op zoek naar een sabayon-recept en vervang de wijn door het bier. Barbar is hier een mooie keuze voor. Het bier is verrijkt met honing… jammie! Je zal merken dat de sabayon ook schuimiger van structuur wordt dan met de ‘standaard platte’ witte wijn.

Bron: Flickr

Experimenteer er maar eens lekker op los met jouw favoriete biersoort. Gebruik bier in een recept waar normaal gesproken wijn wordt geadviseerd. Ik denk dat je verrast zal staan van het resultaat.

Voor degenen die mijn hertenstoof van vorige maand nog niet hebben gemaakt, maak ‘m eens met jouw favoriete bier. Voor degenen die mijn hertenstoof wél al hebben gemaakt; duik je keuken maar weer eens in met onder andere een flesje of twee extra bruin bier.

Geniet van de nieuwe smaken, ideeën, kleuren en complimenten maar vooral van een uitzonderlijk  smaakvol en culinair 2014!

Gelukkig bier-jaar!

Zelf aan de slag gaan? Kijk dan over twee weken op Culy.nl voor Ivo’s favoriete recept met bier. Meer weten over koken met bier? Klik dan hier

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.