Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 10 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Cocktailtje doen in Utrecht? Bij het eigenzinnige The Malt Vault moet je zijn

The Malt Vault, gelegen in de Voorstraat in Utrecht, lijkt wel wat op een eigenzinnige speakeasy cocktailbar. In deze whiskybar kun je whisky leren drinken middels een mini-proeverij. De echte liefhebber komt hier de meest bijzondere soorten tegen.

Eigenlijk wil eigenaar Said helemaal niet dat zijn zaak – nu net een paar dagen geopend – publiciteit krijgt. Hij wil gewoon zijn passie voor whisky delen en doet dat in zijn vrije avonduren in The Malt Vault.

The Malt Vault in Utrecht

De Australiër woonde een aantal jaar in Londen en werd vanaf daar voor zijn werk voor de Verenigde Naties regelmatig uitgezonden naar de uithoeken van de wereld, waar weinig vertier was.

“Zaten we daar, in the middle of nowhere, ergens in Afrika”, vertelt Said. Onder Said en zijn collega’s werd het een stukje vermaak om steeds een andere, bijzondere fles whisky mee te nemen. Ze startten een whisky-club. Zo begon zijn liefde voor deze veelzijdige drank.

The Malt Vault

Drie proefglaasjes

Het concept van The Malt Vault is te gek: whisky wordt hier op smaak gecategoriseerd in plaats van de regio waaruit hij afkomstig is, wat je meestal ziet. Stap binnen en je krijgt in vogelvlucht een proeverij om whisky te leren kennen.

Voor je neus krijg je een plankje met drie proefglaasjes whisky van 20 milliliter. Voor de beginner of de gevorderde; net wat je wenst. Maar gewoon een glas whisky komen drinken – of meer – kan hier ook. The Malt Vault heeft wel 130 soorten.

The Malt Vault

Whisky & chocolade

Helemaal leuk is het dat The Malt Vault whisky & food pairings en dus bijpassende hapjes aanbiedt. Van de traditionele Schotse haggis tot aan in Bourbon gemarineerd buikspek.

Maar Said wordt het meest enthousiast van de combinatie whisky en chocolade: “Dat is gewoon een match made in heaven”, zegt hij. Ga je voor de chocoladeplank, dan krijg je chocolade van Mesjokke; een chocolademaker uit de regio.

The Malt Vault

Meer dan whisky

Mocht je je vrienden mee willen slepen die niet allemaal van dit drankje houden, dan kan dat ook: je kunt namelijk ook een wodka-proeverij doen. En gin en rum vind je hier ook. Evenals bier en wijn, die afkomstig is van Grapedistrict.

Maar mocht je tóch nieuwsgierig zijn naar whisky, dan kun je bij The Malt Vault in ieder geval met een gerust hart op ontdekkingstocht gaan. Of, zoals Said zegt: “Ik vind dat een product dat zo’n 10 tot 20 jaar nodig heeft om gemaakt te worden, het verdient om op waarde geschat te worden”.

The Malt Vault is van woensdag t/m zondag geopend vanaf 17:00 uur.

The Malt Vault

The Malt Vault

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.