Redactie
Redactie Inspiratie 10 jul 2013
Leestijd: 3 minuten

Spannende trend: speakeasy cocktailbars

Cocktails beleven een ware revival en dan in het speciaal in de vorm van de geheimzinnige speakeasy trend. Tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren ’20 werden bars verborgen achter geheimzinnige deuren omdat het drinken van alcohol veelal verboden was. 

Speakeasy: wat is het precies?
Speakeasy bars (letterlijk: fluister bars) kenmerken zich door locaties die lastig te vinden zijn, wachtwoorden die gegeven moeten worden bij de deur en drank – héél veel drank. Om de smaak van industriële alcohol te verbloemen verwerkten de bartenders tijdens de drooglegging limonade en vruchten in hun drankjes. Het betekende de geboorte van de cocktail. Het woord speakeasy is overigens ontstaan toen Kate Hester, eigenaresse van zo’n cocktailbar in Pittsburg, tegen haar bezoekers “Speak easy, boys! Speak easy!” riep.

Mysterieus
Het spannende zat ‘m toen vooral in het feit dat de speakeasy’s werden voorzien van alcohol door een illegaal circuit van dranksmokkelaars. En iedereen weet: alles wat verboden is, is juist spannend… De huidige speakeasy’s zijn misschien in die zin minder mysterieus, maar het concept is hetzelfde gebleven: de locaties zijn lastig te vinden, om binnen te komen moet je meestal reserveren via e-mail of een voicemail inspreken, de drank vloeit rijkelijk en de sfeer ademt de nostalgie van de klassieke jaren ’20.

Nederlandse speakeasy bars: 

1. Bluespoon in het Amsterdamse Andaz hotel
Ook voor de Amsterdamse cocktailbar Bluespoon vormde de Amerikaanse drooglegging uit de jaren ’20 een inspiratiebron. Cocktails hebben hier spannende namen zoals ‘The Last Word’, ‘Ruby Tuesday’ en ‘Spring Garden’, het interieur is gezellig bruin en je hebt er uitzicht op de Amsterdamse grachten. De mix van lokaal en internationaal publiek maakt het Amerikaanse ‘speak easy‘ gevoel compleet.

Andaz hotel, Prinsengracht 587, Amsterdam.

2. Door 74
Door 74, gevestigd aan de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam, loop je voorbij voor je er erg in hebt. Er zijn dan ook weinig clubs die in plaats van een schreeuwend logo slechts een mini-bordje met de naam op de deur hebben. Het geeft deze stijlvolle cocktailbar direct iets exclusiefs en mysterieus. Door74 is geen plek waar je spontaan even naar binnen loopt, reserveren is namelijk vereist. En de cocktails? Weinig fruit en géén alcoholvrije opties en wel: veel drank en klassieke cocktails zoals de Manhattan en Dry Martini.

Reserveren voor een avondje speak easy in Door74? Ook dat gaat op een niet-alledaagse manier: stuur een sms of laat een voicemail achter via 06-34045122. Gewoon een e-mail sturen kan trouwens ook: [email protected].

Door74, Reguliersdwarsstraat 74, Amsterdam.

3. Hiding in Plain Sight
Hiding in Plain Sight (ookwel HPS genoemd) straalt de jaren ’20 uit en in combinatie met de marcante figuren achter bar (snorren, strikjes en nette overhemden) en old fashioned cocktails is dit de ultieme plek om de speakeasy sfeer te proeven. Ook toepasselijk: de bar ligt ergens verscholen vlakbij de nieuwmarkt, vandaar de naam hiding (verstoppen) in plain sight (in het zicht).

Hiding in Plain Sight, Rapenburg 18, Amsterdam

4. The Butcher
Naast trendy burgerbar is er in The Butcher ook een semi-secret cocktailbar gevestigd. De bar is alleen toegankelijk voor genodigden en passend bij het concept is het de taak van de bezoekers om uit te zoeken hoé je er binnen komt.

The Butcher, Albert Cuypstraat 74, Amsterdam. 

Proef de sfeer van een speak easy cocktailbar en bekijk onderstaand filmpje van Door74: 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.