Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Dineren 21 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Restaurant Sukade in Meppel: spannende specerijen op je bord

We horen al een zucht van verlichting door Nederland gaan: hè hè: eindelijk weer een restaurant op Culy dat níet in de randstad ligt. Ja lieve lezers, maak je borst maar nat: restaurant Sukade zit namelijk in Meppel. Helemaal in Drenthe. En je kunt er fantastisch eten.

Smaeckpakhuys

In het oude Smaeckpakhuys uit 1860 waar het restaurant is gevestigd, kwamen vroeger de lekkerste smaakmakers vanuit de hele wereld aan. Denk aan specerijen en zuidvruchten, waaronder sukade. Dat ken je wel: het is de gesuikerde schil van de vrucht van de sukadeboom, een citrusvrucht. Je treft het nog weleens aan in een oliebol of krentenbrood.

Da’s meteen het linkje naar het concept van Sukade: die spannende specerijen en producten werden gebruikt om Hollandse gerechten een beetje op te pimpen. En dat is nu precies wat het restaurant doet: een eigenzinnige twist aanbrengen aan hetgeen je op je bord aantreft.

restaurant Sukade

Groentemenu

‘s Avonds schuif je hier aan voor een diner van drie tot vijf gangen. Door de open keuken zie je meteen hoe je chefs in de weer zijn met je gerecht van rode poon, soja, venkel, kervel en bloedsinaasappel. Of de bavette met rendang, mais en perzik bijvoorbeeld.

En omdat ze hier enorm fan zijn van groenten, serveren ze die drie tot vijf gangen desgewenst ook helemaal met groente. Denk aan een tussengerecht van kers, rode biet, tomaat en amandel of een hoofdgerecht van aubergine, gnocchi, Parmezaanse kaas en asperge.

restaurant Sukade

Lunchen

Lunchen kan hier ook. Bestel een lunchmenu of groentemenu van twee of drie gangen, of neem een los gerechtje van de kaart. Denk aan burgers, desembrood van Bas Bakt, steak tartare met gepocheerd ei, de ‘Croque Sukade’ met mozzarella, spinazie, pesto en homemade ketchup, salades of een goede borrelhap.

Heb je flinke trek, neem dan een special. Bouillabaisse van de bijvangst van de dag of een lekkere risotto bijvoorbeeld. Of ga voor de sous-vide gegaarde kip met een knapperig korstje.

sukade

Sunday Roast

Heb je nog een vrije zondag in je agenda, probeer dan eens de Sunday Roast van Sukade. Voor € 25 euro p.p. geniet je vooraf van een ‘smaeckfestival’, gevolgd door roast (of de vega groenteversie) en nog een toetje toe ook.

Sukade is van dinsdag t/m zaterdag geopend vanaf 10:00 uur voor lunch en diner. Op zondag kun je aanschuiven tussen 12:00 en 19:00 uur.

restaurant Sukade
Bron: Sukade

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.