Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 6 jul 2019
Leestijd: 4 minuten

Dagje Utrecht? Proef het vernieuwde menu bij stadsstrand Soia

Goeie cocktails, een no-nonsense menukaart en een klapper van een uitzicht: meer heb je niet nodig. Die cruciale ingrediënten wisten ze moeiteloos te combineren bij Soia (Strand Oog In Al) in Utrecht. De zaak was al langer een gevestigde waarde bij de Utrechters, maar onlangs werd de menukaart volledig vernieuwd.

Culy snelde erheen om die te proeven en we raden iedereen aan om vooral hetzelfde te doen.

Soia in Utrecht

Vaak staat citytrippen in de zomer gelijk aan zweten en puffen totdat je op een plekje schaduw botst. Bij een citytrip door Utrecht hoef je daar in ieder geval niet voor te vrezen, althans niet als je de moeite neemt om tot bij Soia te komen.

Soia ligt namelijk net buiten het centrum. Vanuit de binnenstad is het ongeveer een kwartiertje fietsen, maar voor je het weet bots je op een plek die vlakbij alle stadsdrukte ligt maar die omgeven is met groen en water. Zo’n plek waar je de hele dag wil vertoeven in goed gezelschap en met lekker eten en drinken, dat is Soia.

SOIA Utrecht

Soia: voor ieder wat wils

We hebben het genoegen om Soia te ontdekken op een tropisch warme dag. Een kijkje binnenin laat ons een tof interieur zien. Zo’n interieur waar werkelijk elk gezelschap zijn draai kan vinden.

Lees: voldoende ruimte voor kinderen, genoeg karakter voor de moderne stadsmens en voldoende toegankelijkheid voor een traditioneler publiek.

Heerlijk terras

Toch is het ‘m vooral buiten te doen. Op warme dagen trekt het terras een groot aantal bezoekers, net als het aangrenzende stadsstrandje. Wie daar neerploft kan zichzelf bedienen aan de bar en drankjes meenemen naar het strand.

En dat laatste wil je, geloof ons. Soia’s brede publiek vertaalt zich in een uitgebreide drankkaart die alle ladingen dekt.

Van tapbiertjes (zoals een Utrechtse fruitige IPA) tot huisgemaakte limonades en een SOIA’S Mimosa: aan keuze geen gebrek.

Het eten bij SOIA

Met een steengoeie cocktail en een uitzicht op het Amsterdam-Rijnkanaal is er weinig dat ons niet bevalt. We bestellen een vega plankje van warme en koude lekkernijen en zijn benieuwd naar de uitwerking hiervan.

Waar plankjes vaak nogal beperkt zijn tot frituursnacks en kaas, is dat van Soia allebehalve bescheiden. Een plank om u tegen te zeggen in alle kleuren van de regenboog, van deze Vega plank word je instant gelukkig.

We houden nog wat ruimte in onze magen en werpen een blik op de hoofdgerechten. Een broodje Lombokse ouwe met tomatenchutney? Vinden we tof. Pita tuna melt met gesmolten belegen kaas? Klinkt evenals heerlijk.

Toch gaan we voor de biet the meat burger (gegrild in de houtskooloven met little gem, feta, bosui en mierikswortelmayo) en voor de thai green curry (met paksoi, bosui, cashewnoot en limoen).

Geen complexiteiten

De gerechten worden voor onze neus gezet en wat we al vermoedden werd bevestigd: dit is comfort food waar je meteen je tanden in wil zetten.

Hier geen ingewikkeldheden of complexe combinaties maar goeie kost waarvan de tafel binnen mum van tijd stil wordt.

Ooit hoorden we van een Italiaanse chef dat een stille tafel gezien wordt als één van de grootste complimenten voor de chef omdat het eten zó lekker is dat mensen gewoon in stilte willen genieten. Bij deze!

Door de tropische temperaturen werd het op een gegeven moment wel érg druk in de zaak. Hier en daar waren er daarom momenten waarop de bediening de lange wachtrijen niet helemaal kon volgen.

Wellicht kan er hier en daar nog gesleuteld worden aan een snellere service voor op drukke dagen. Maar goed, wachten in de zon met het vooruitzicht op lekker eten: life could be worse.

Adres en openingstijden Soia

Zin gekregen om de vernieuwde menukaart te gaan ontdekken? Zeker doen! Je kan bij Soia terecht voor lunch en diner. Je vindt Soia op Kanaalweg 199 in Utrecht.

Vanaf Utrecht Centraal rijden er regelmatig bussen, maar het makkelijkst kom je’r met de fiets. Ook leuk om te weten:

Soia organiseert regelmatig activiteiten zoals yogasessies (elke zondag op hun dakterras), kidsdays en tafeltennistoernooitjes. We zeiden toch al dat iedereen hier zijn draai kan vinden?

Voor de actuele openingsuren check de website.

Meer hotspots in Utrecht?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.