Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 2 aug 2019
Leestijd: 6 minuten

Rum Club Utrecht: tropisch paradijs met 200 soorten rum en Caribbean food

Rum Club in Utrecht is nog niet zo lang open, maar het is nu al the talk of the town. Dit zusje van The Street Food Club (nog zo’n immens populaire hotspot in de stad) is een plek met 200 verschillende rum, bijzondere cocktails en vrolijk opgediend Caribisch eten in een al net zo vrolijk interieur. En dat in een werfkelder aan de Oudegracht. Op een tropisch hete dag toog Culy naar dit tropisch paradijs.

Bij Rum Club is het altijd feest. Deels omdat ze er aan de lopende band cocktails serveren met namen als You used to call me on my shellphone (in een schelpvormig stuk keramiek, daarover later meer),  maar ook omdat het interieur dit tot een plek maakt waar het onmogelijk is om het níét naar je zin te hebben.

Rum Club Utrecht interieur

Culy ontdekt… Rum Club in Utrecht

En alleen al voor dat interieur zou je er eigenlijk even een kijkje moeten gaan nemen. Er is een riant terras aan de gracht (we waarschuwen je wel alvast dat die gracht niet altijd even fris ruikt…) met véél tafeltjes, binnen stap je een compleet andere wereld binnen met drie verschillende ruimtes.

Er is een soort tuinkamer die groen verlicht is, met een fontein middenin de ruimte. Maar ook een rustigere ruimte met roze muren, zachte banken en een schommelstoel (op de avond dat wij er zijn, is die ruimte niet in gebruik). En dan is er nog het bruisende middengedeelte met een bar over de gehele lengte en achterin de keuken.

Rum bij Rum Club

Zombie killer cocktails

Als we de vrolijke cocktailkaart erop naslaan, valt ons oog op een cocktail die we móéten proeven: de Walking Dead season 29. Een zombie killer van een cocktail, met drie soorten rum (voor de rumkenners: Plantation original dark rum, Rum Club rum en Wray & Nephew rum), falernum (sirooplikeur uit de Caraïben), hibiscus, cinnamon, grapefruit en limoen.

Het blijkt een stevige jongen, maar daar houden we wel van. De cocktail is bovendien lekker kruidig en de geur van het verse kaneelstokje (Cassia, zo te zien) is haast betoverend.

Ook de Pink Flamingo lonkt, zeker in een tent als deze. Het is een cocktail op basis van Rum Club rum met mango, citroen en Ting grapefruit soda (een Jamaicaanse frisdrank met grapefruit). Die is lekker fris, zoet en zuur. En de bekers waarin de cocktails worden opgediend, zijn natuurlijk fantastisch. De jongen die ze brengt, vertelt ons dat ze die hebben opgekocht bij The Floating Rum Shack in Londen.

Cocktails bij Rum Club Utrecht

Het menu bij Rum Club

De mensen achter Rum Club lieten zich voor hun concept inspireren door hun reizen naar warme, tropische plekken waar het eten kleurrijk en overvloedig is. Daarom kozen ze ervoor om hun gerechten op plateaus te presenteren. Het is bedoeld om te delen met z’n tweeën, of met meer.

Hier dus ook geen losse voorgerechten op de menukaart, maar een Aloha platter (€ 9,- euro p.p.). Daarop tref je hun signature Jerk chicken wings aan, ahi tuna tataki, Caribische fried chicken, tropische vegan spring rolls, Funchi fries, Jalapeño mayo en geel flatbread met ‘dushi beetroot’ (een hummus-achtige dip van rode biet).

Eten bij Rum Club Utrecht

De Jerk chicken is prima in orde, het flatbread verrast ons zelfs doordat er karwijzaad in verstopt zit (weer eens wat anders!). De fried chicken is goed gekruid en Rum Club’s eigen hot sauce – de Bahama mama – is pijnlijk lekker.

Rum Club’s ‘Funchi fries’ blijken een soort cheesy polentafrietjes te zijn, die we ook lekker weghappen. De vegan spring rolls mogen wat ons betreft wat spannender: de stukjes appel en rauwkost zijn wat flauw.

cocktail met blue curacao bij Rum Club

Feast platter

Het hoofdgerecht bij Rum Club is de Feast platter (€ 19.- euro p.p.). Ook weer een plateau, met vaste bijgerechten. Er zijn ook drie soorten mini gerechten, waarbij je er per persoon één mag uitkiezen. Sommige van de gerechten zagen we ook al voorbijkomen bij het Aloha platter, maar er zijn bijvoorbeeld ook Barbados spareribs, Island spiced gambas, een poké bowl met zalm en New Orleans gumbo.

Joey doesn’t share food? Dan zijn er ook drie hoofdgerechten los te bestellen: met vis, vlees of vega.

Het menu van Rum Club Utrecht

Wij platteren vrolijk voort. Twee gerechten die we sowieso willen proeven: de arepa al pastor en de ceviche. Ook bestellen we de roti, de vegan mini burger (die zagen we al op een tafeltje naast ons en die zag er geweldig uit), de zoete aardappelfrietjes en de arroz con coco: Colombiaanse kokosrijst met rozijnen.

De ceviche van rauwe zeebaars met passievrucht is prima: lekker fris en met van die grote witte maiskorrels die we ook kennen uit de Peruaanse keuken. De jerked zoete aardappelfrietjes zijn bewonderenswaardig krokant en gaan helemaal op.

Bij sommige gerechtjes moeten nog wel wat punten op de i’s worden gezet. De vegan burger kun je prima bestellen voor je Instagram foto, maar er staan lekkerdere dingen op de kaart. En de arepa al pastor, die lekker van smaak is, is wel wat droog. Wat van die lekkere hot sauce erop maakt het beter. Het gerechtje staat op de kaart beschreven als een ‘cheesy arepa’, maar de kaas proeven we eigenlijk niet terug.

Roze vegan burger bij Rum Club
Feast platter bij Rum Club

Rumijs – what else?

De zoete desserts zijn dan wel weer allemaal los te bestellen, maar wie de smaak inmiddels te pakken heeft, kan ook gewoon álles tegelijk geserveerd krijgen op de Sweetie platter (€ 7,- euro p.p.). De drie bolletjes sorbetijs (kiwi, mango en kokos-limoen) zijn lekker fris.

Verder krijgen we nog een meringue van kokosroom (lekker dat er voor kokosroom is gekozen), als dakje voor rood fruit. De op de kaart aangeduide Bounty doet ons niet direct aan de gelijknamige candybar denken, want de chocolade ontbreekt. Wel is het gewoon een heel lekker stuk gefrituurd bananenbrood met kokos. Ook vinden we het leuk dat we er een bolletje rumijs bij geserveerd krijgen en die is bijzonder lekker.

Grappig is ook dat ze hier Brigadeiros serveren: een Braziliaanse lekkernij van bolletjes chocolade, gehuld in sprinkles. Wel alleen voor zoetekauwen, want ze zijn (traditiegetrouw) erg zoet.

Dessert platter bij Rum Club

Wat vinden we ervan?

Al met al vinden we Rum Club een sympathieke, jonge, hippe tent. Als het hun missie is om mensen plezier te bezorgen, dan slagen ze daar heel goed in. Van de cocktails met gekke namen in zo mogelijk nog gekker aardewerk tot aan het bonte interieur.

De tent zit op donderdagavond bomvol met mensen die het zichtbaar naar hun zin hebben en dat bij 40 graden. Het concept en de plek vallen dus goed in de smaak.

Sommige gerechten kunnen in onze optiek hier en daar écht wel wat beter, andere zijn weer prima voor hetgeen ze proberen neer te zetten. Als je vooral een leuke avond wil hebben met een stel vrienden en een (vrolijk) hapje en een drankje erbij, is Rum Club daarvoor een zeer geschikte hotspot.

Adres en openingstijden Rum Club:

Oudegracht a/d Werf 111

Openingstijden: Rum Club is elke dag vanaf 15:00 uur open. Binnenkort gaan ze ook lunch serveren. 

Andere hippe hotspots in Utrecht:

Cocktailshaker bij Rum Club
Binnen bij Rum Club Utrecht

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.