Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 25 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Toko Finds: Indonesische abon sapi (ook wel apenhaar genoemd)

Het zit in een mysterieus zakje en dan gaan er ook nog eens wilde verhalen over de ronde. We hebben het hier over abon sapi: een bekend ‘gerecht’ uit Indonesië dat ook wel apenhaar wordt genoemd. Toegegeven: dat klinkt niet erg lekker. Maar wacht maar tot je deze bijzondere snack proeft.

Wat is abon sapi?

Feitelijk is abon sapi gedroogd, gekruid vlees dat in ragfijne draadjes uiteen wordt getrokken. Een soort pulled pork avant la lettre dus, ware het niet dat ‘sapi’ koe betekent en we hier dus met een variant van rundvlees te maken hebben. Toch kom je het tegen in verschillende varianten, van kip tot varkensvlees tot vis.

Kenmerkend voor abon is dat het een droog goedje is. Het wordt dus ook niet in de koeling bewaard. Indische mensen eten het vaak op witbrood met een lik boter of bij Indische gerechten als nasi goreng.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Suikerspin en apenhaar

Abon sapi wordt in de volksmond ook wel apenhaar genoemd en dat heeft natuurlijk alles van doen met het uiterlijk van deze snack. Het heeft ook wel wat weg van wat ze in Engelstalige landen ‘pork floss’ noemen – oftewel: suikerspin van varkensvlees. Ze refereren hierbij aan rousong: een Chinees gerecht van gedroogde, haast pluizige sliertjes varkensvlees die op smaak zijn gebracht met sojasaus en suiker.

De Indonesische variant daarentegen, bevat veel meer specerijen. Eerst wordt het vlees gekookt in bouillon met sojasaus en zout. Als het uit elkaar valt, worden er dunne sliertjes van getrokken die worden gedroogd in de oven of in de zon. Daarna gaan er specerijen bij als ui, knoflook, gula djawa (palmsuiker), koriander, gember en laos en wordt het vlees nog eens gebakken en vervolgens gestampt.

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Waar koop je abon?

Wij vonden een zakje abon sapi bij de toko, maar het goedje is nog best lastig te verkrijgen in Nederland. Dat heeft er iets mee te maken dat het ten tijde van de gekke koeienziekte verboden werd om abon sapi vanuit Indonesië naar Nederland te importeren. Toch kom je het nog weleens tegen op bijvoorbeeld een pasar malam.

Ook een optie: het zelf maken. Zo vind je een handig recept bij Roys Recepten.

Seroendeng: gebakken kokos met Indonesische specerijen

Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.