Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 14 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Fantastisch authentiek Japans comfort food bij Don Kounosuke in Utrecht

In een tijd waarin je struikelt over de sushitenten, is restaurant Kounosuke een welkome afwisseling qua culinair Japans. Hier geen sushi en sashimi maar don: kommetjes rijst met toppings en een bouillon. Authentiek Japans comfort food.

Kounosuke opende op de plek waar tot voor kort het succesvolle Restaurant Vaartsche Rijn zat. Veel Utrechters zijn bedroefd omdat hun geliefde restaurant is opgedoekt, maar lang hoeven ze niet te treuren. Want hoewel Kounosuke een totaal andere keuken serveert, kun je op deze plek nog steeds superlekker (uit) eten.

Don Kounosuke restaurant

Breng je don op smaak

Don, het gerecht waar het bij Kounosuke helemaal om draait, is in Japan ongekend populair. Wat je krijgt is een kommetje met rijst, versierd met smakelijke toppings als vlees, vis, kip of groente en een heerlijke saus. Die sauzen variëren van miso tot aan preisaus en zoete gembersaus.

Breng je don zelf op smaak met kruiden, wasabi en andere toppings (ingemaakte gember, gehakte wasabi, sesamzaadjes), die je uitzoekt van een grote plank vol kommetjes. En ben je halverwege je rice bowl, dan vul je ‘m aan met dashi (een umami-rijke bouillon). Zo heb je ineens weer een heel ander gerecht.

Japanse don met rundvlees

Wat bestellen we?

De menukaart is in ieder geval fijn overzichtelijk: er zijn drie gerechten met kip, drie met varkensvlees, twee met rundvlees en eentje met vis. Daarnaast zijn er ook twee vegetarische soorten don.

Het populairst is de Yakiniku Don: gegrilde rib-eye met een een saus die zoet en hartig tegelijk is. De Sea food Don willen we ook proeven: rauwe zalm, tonijn en coquille met sojasaus. Maar probeer ook beslist de Karaage Don met knapperige fried chicken on top.

kara-age Kounosuke

Kanpai bij Kounosuke

Authentieke warme en koude voorgerechten hebben ze ook. Denk aan salade van Iberico varkensvlees met sesamdressing, authentieke Japanse pickles en takoyaki: goddelijke Japanse poffertjes met stukjes octopus.

Goed om te weten: bij Kounosuke kun je tevens niet onverdienstelijk sake drinken. Ook fijn: een Japans biertje of Japanse whisky. Wijnen en Japanse thee zijn er natuurlijk ook. Zoals de Japanners zeggen: Kanpai (proost)!

Kounosuke is makkelijk te bereiken vanaf treinstation Vaartsche Rijn (twee minuten lopen). Je kunt er van dinsdag t/m zondag terecht voor lunch en diner. Reserveer online een tafeltje.

sake bij Kounosuke
Japanese Don Dining Kounosuke
Bron: Kounosuke

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.