Redactie
Redactie Dineren 21 okt 2015
Leestijd: 4 minuten

Jamie’s Italian Rotterdam

De komst van De Markthal in Rotterdam was al groot nieuws an sich, maar toen bekend werd dat niemand minder dan Jamie Oliver er een restaurant zou vestigen ging het dak er al helemaal af. Jamie’s Italian is nog maar net geopend en nu al bomvol, en wij snappen volledig waarom.

In 2008 werd de eerste vestiging van Jamie’s Italian geopend in Oxford (UK), maar inmiddels zijn er maar liefst 48 restaurants over de hele wereld, van Engeland tot Australië. Eindelijk is dan ook Nederland aan de beurt en vind je sinds kort in De Markthal in Rotterdam het beroemde restaurant.

Het idee achter het concept is een sfeervol buurtrestaurant geïnspireerd op de Italiaanse eettafel. Hier kom je om te relaxen, delen en genieten van elkaars gezelschap. Dat de prijzen betaalbaar zijn en de sfeer toegankelijk zijn belangrijk, maar voorop staat dat het eten vers, niet te moeilijk en van de beste kwaliteit mogelijk is.

De kaart is samengesteld door Jamie Oliver én zijn mentor Gennaro Contaldo. Twee grote namen die zorgen voor nog grotere verwachtingen. Of ze die waarmaken? Dat lees je hieronder.

Het restaurant

Of je nu door De Markthal struint of aan de buitenkant loopt, je kunt niet om het restaurant heen. De zaak kent twee ingangen (binnen en buiten) en is erg groot, zonder zo te voelen. Overal zijn knusse hoekjes gecreëerd, variërend van ronde Chesterfield-banken tot hoge tafels met barkrukken en natuurlijk ‘gewone’ tafeltjes.

Wij nemen plaats in het midden en het valt ons meteen op hoe slecht de akoestiek is. Ja, het is er ontzettend gezellig en het is niet erg om iets dichter bij de volgende tafel te zitten, maar er is zoveel geroezemoes dat we bijna moeten schreeuwen om elkaar te verstaan.

De kaart zelf is ook ruim, maar net als het restaurant handig ingedeeld. Zo kun je kiezen uit brood & nibbles, bruschetta & antipasti, charcuterie- & groenteplanken, pasta, hoofdgerechten, salades en bijgerechten. En natuurlijk toetjes, laten we die vooral niet vergeten.

De prijzen zijn vriendelijk (gemiddeld €6,- voor een voorafje, €12,- voor een grote pasta, hoofdgerechten doen €23,- en desserts €7,50), maar er wordt wel veel geslingerd met sterke beweringen. Zo serveren ze ‘de beste olijven ter wereld’, ‘fantastische olijventapenade’, ‘ambachtelijke ricotta’ en ‘in 3 fases bereide friet’. Dat maakt de verwachtingen nog hoger dan ze al waren.

Culy proeft…

Om de ergste honger te stillen bestellen we meteen wat brood in de vorm van foccacia, ‘muziekbrood’ (een soort flinterdun krokant deeg) en grissini, vergezeld door goddelijke olijfolie met balsamico en tomatentapenade (€4,95). Een smakelijk begin en vooral ook niet té veel, zodat we nog genoeg ruimte overhouden voor de rest.

Onze smaakpapillen maken een sprongetje van geluk als we beginnen aan de kastanjechampignons uit de oven met gerookte mozzarella (€6,75). Ook het plankje met charcuterie is goed en bevat mortadella, San Daniele ham, venkelsalami, pittige salami, olijven, Pecorino-kaas en de lekkerste mozzarella die we ooit hebben geproefd (€8,50).

De tagliatelle met verse zwarte truffel, boter en aan tafel geraspte Parmezaan (€7,75/€12,25 afhankelijk van de grootte) is een flinke portie, maar precies wat ervan gehoopt hadden.

De ribsteak van bijna 300 gram (€30,-) is zelfs nog beter dan verwacht en in combinatie met de salade caprese met San Daniele ham en zachte gedroogde tomaatjes perfect (€7,50 voor een kleine portie). De erbij geserveerde frietjes zijn lekker en goed op smaak, maar niet zo knapperig zoals beloofd.

Jamie's Italian uit eten in Rotterdam

Zoals je misschien begrijpt barsten we bijna uit onze voegen, dus besluiten we een toetje te delen. Het wordt de inmiddels beroemde citroen-meringuecheesecake met bessensaus en lemon curd (€7,50).

Wat ons betreft een terecht beroemd dessert, maar wel jammer dat hij in het midden zo koud is dat hij duidelijk uit de vriezer komt.

Het oordeel

Tonnetje rond maar met een voldaan gevoel rollen we ‘s avonds laat uit de nog steeds volle zaak. Jamie Oliver maakt zijn verwachtingen waar en gasten zullen hier niet snel ontevreden naar buiten komen.

Elk gerecht is stuk voor stuk perfect op smaak, goed qua hoeveelheid (al zou iets minder ook echt niet erg zijn) en vooral de prijzen zijn fijn. Ook de bediening is alleraardigst en vooral erg flexibel.

Dus: maak snel een reservering en gaat dat proeven. En als je dan toch gaat, plak er dan gelijk een bezoekje aan De Markthal aan vast!

Jamie’s Italian Rotterdam
Grotemarkt 90-92

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.