Joyce Bielderman
Joyce Bielderman Inspiratie 20 okt 2015
Leestijd: 3 minuten

Culy ontdekt… op culinaire tour door Quito (Ecuador)

Peruaans eten is een trend. Veel foodies reizen daarom af naar Peru voor culinaire inspiratie. Nu ligt Zuid-Amerika niet om de hoek, dus als je die richting op gaat, is het slim om langer te blijven en ook in een buurland eetideeën op te doen. Culy’s Joyce ging je alvast voor: ze nam een culinair kijkje in Quito, de hoofdstad van Ecuador.

Tekst en foto’s: Joyce Bielderman

Quito is één van de hoogstgelegen steden ter wereld. Het ligt tussen groene bergen en met sneeuw bedekte vulkanen. Een divers landschap. Maar is wat je hier kunt eten ook zo veelzijdig? En waar ga je dan naartoe voor een lekkere hap? Dit zijn onze tips!

De markt in Quito: verser dan vers

Eén ding is zeker: de Ecuadoriaanse keuken is kleurrijk. Geen wonder ook… Omdat ze alleen een regen- en een droogteseizoen kennen, groeit groente (lees: maïs, bonen, aardappelen) en fruit het hele jaar door. En de beste plek om dit te aanschouwen en te eten? De markt!

Mercado Santa Clara in de wijk Mariscal is de meest levendige markt van de stad. Hier vind je een bonte verzameling van alles wat er maar in Ecuador verbouwd wordt. Je ziet de lokale bevolking er dan ook heel wat van proeven aan één van de vele barretjes…

Sap of soep?

Wil je op de markt eten, kijk dan goed uit: qua hygiëne is het een tikkeltje anders dan in Nederland. Check – als het kan – hoe alles verwerkt wordt. Of ga voor de veilige(re) keuze: een vers geperst fruitsapje of soep. De Ecuadorianen zijn daar trouwens zelf dol op, dus de keuze is reuze!

Ceviche!

Bij Peruaans eten denk je waarschijnlijk meteen aan ceviche. Maar wist je dat je hier in elk Zuid-Amerikaans land van kunt genieten? In Quito staat ceviche op de kaart van echt elk restaurant waar ze traditioneel Ecuadoriaans eten serveren.

Gelukkig struikel je in Quito zowat over de traditioneel Ecuadoriaanse restaurants. Achiote is er zo eentje. En ook bij Hasta La Vuelta Señor prijkt ceviche trots op de kaart.

Van kop tot staart

Caldo de magenra, guatitas en caldo de patas. Veel traditionele Ecuadoriaanse gerechten klinken fantastisch, maar zijn alleen verteerbaar met een sterke maag. Magenra is namelijk runderdarm, patas zijn koeienvoeten en ligt er guatitas op je bord, dan eet je maag.

De plek om dit avontuurlijke eten te proeven – als je dat durft – is (alweer) de markt. En wil je het authentieker dan authentiek? Neem dan buiten de stad een kijkje in het stadje Otavalo.

Ecuadoriaans streetfood

Blijf je liever in de stad? Ga dan voor een avondje street food. Uit eten gaan is namelijk geen onderdeel van de eetcultuur hier. Maar eten op straat is dat des te meer! Las Vicentinas Park is de street food hotspot. En hier is ook genoeg te vinden voor de minder avontuurlijke eter.

De restaurantstraat van Quito

De Ecuadorianen eten ‘s avonds voornamelijk thuis. Maar als toerist kun je in het nieuwe gedeelte van de stad (New Town) terecht voor een leuk restaurant. Er is zelfs een heuse restaurantstraat: Isabel La Católica.

Onze tip is Restaurant Urko. Hun keuken valt nog het best te omschrijven als Nordic Cuisine, maar dan op z’n Ecuadoriaans. De jonge chef werkt met lokale producten en laat zich leiden door wat er door zijn leveranciers wordt geleverd. Dat levert heel creatieve gerechten op!

Uit eten in een hotel

Goede hotelrestaurants zijn ook in Nederland in opkomst. In Quito zit je hiervoor het best bij restaurant Cedron in Casa Gangotena Boutique Hotel. Schrik niet: dit hotel is het duurste van de stad. Maar voor het fantastische eten betaal je hier zeker niet de hoofdprijs.

Extra leuk is dat chef Andrés Dávila houdt van experimenteren. Springrolls gevuld met vlees van lama (zoals op de foto) bijvoorbeeld. En binnenkort wil hij eigen bedachte melanges van thee pairen met speciale Ecuadoriaanse desserts. Een extra reason to travel wat ons betreft!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.