Redactie
Redactie Dineren 14 nov 2013
Leestijd: 4 minuten

**Beluga Loves You

Mei dit jaar schreven we er al over: sterrenchef Hans van Wolde kondigde aan het roer van zijn geliefde Beluga in Maastricht om te gooien. Hij besloot zijn koers te veranderen en voor meer betaalbare, maar nog steeds smaakvolle gerechtjes te gaan. 1 oktober werd de nieuwe kaart geïntroduceerd en Culy’s Liselotte ging langs om een kijkje te nemen in het vernieuwde restaurant. 

Liselotte toog naar het verre zuiden om te genieten van een uitgebreide lunch op sterrenniveau. Tijdens het eten en ook na afloop kwam Hans regelmatig langs om te kijken of ze het naar haar zin had en om een praatje te maken.

Beluga Loves You

Al vijftien jaar runt Hans van Wolde Restaurant Beluga samen met zijn ex-vrouw Daniëlle, en toen hij afgelopen mei besloot het roer om te gooien, was het duidelijk tijd voor een nieuwe naam. Weliswaar niet geheel nieuw, maar het geeft wel aan waar het nieuwe concept om draait: om de gast.

Met Beluga Loves You speelt de kok in op de wens van de eter, want er is nu eenmaal minder geld te besteden in deze tijd. En hoewel al die ingenieuze sterwaardige gerechten echt niet vervelend zijn, mag het af en toe ook een tandje minder. Daarom bestaat de kaart nu uit verschillende voorgerechten à €12,50, hoofdgerechten à €17,50 en kosten de desserts €8,50. Een stuk lager dus dan we gewend zijn van de kok.

IMG_5595IMG_5616

De gerechten

Toen we aankwamen werden we warm verwelkomd door gastvrouw Daniëlle. Het eerste gerecht, bestaande uit verschillende structuren van komkommer en een goddelijk cakeje van olijven, volgde vrij snel en voor we het door hadden bevonden we ons in de culinaire, maar vooral ook creatieve wereld van Van Wolde.

In een fijn tempo volgden de volgende gerechten: pizza à la Hans (verschillende structuren van Parmezaanse kaas, tomaat en basilicum), rauwe coquilles met bleekselderij en biet, en de veel te lekkere ‘sharing caviar’. Vooral deze laatste is het proberen waard (hoewel wel een stukje prijziger), want je krijgt samen met je tafelgenoot een prachtige schaal mini hapjes, allemaal vergezeld van de beste kaviaar.

IMG_5501IMG_5524IMG_5528IMG_5564IMG_5543IMG_5538

Door naar de rest, want we waren er nog niet: geen mousse-jes en verschillende structuren, maar een eerlijke paëlla waar je U tegen zegt, met daarbij langoustines om te delen. Lekker simpel met daarbij een bakje water (met daarin schattige bloemetjes, dat dan weer wel) voor je vieze handen. Dit werd gevolgd door een klassieker van Hans, namelijk de tarte tatin van witlof, met daarbij kreeft en spinazie. In één woord: goddelijk!

Na de kreeft werd het tijd voor het enige vleesgerecht (kalfsvlees met kalfswangetjes, couscous en een jus van Madeira) met daarbij geen wijn, maar een verfrissend biertje uit eigen tap met verveine en gember. Verrassend, origineel en vooral erg lekker.

IMG_5579IMG_5573IMG_5606IMG_5623IMG_5607

Om af te sluiten kregen we drie verschillende desserts: witte chocolade met herfsttruffel en ijs van dennen, het bijzondere gerecht ‘Hit Me’ en een granita van peer met een flinterdun koekje. Hit me is een gerecht waarbij je een schuimpje met je lepel moet inslaan, waarna vervolgens het gerecht (ijs en gelei van mango en passievrucht) te voorschijn kwam. Niet alleen lekker, maar ook superleuk!

Toen we met ons buikje rond weer opstonden, vertelde de klok dat het ruim vier uur later was. Vier uur gevuld met de meest zinderende gerechten en smaakcombinaties, tot in perfectie goed bijpassende wijnen en de warme service die we van Maastricht gewend zijn.

IMG_5652IMG_5676IMG_5684IMG_5685

Tot slot

De grote conclusie: Hans weet precies waar hij mee bezig is en doet het meer dan perfect. Goedkoop wordt het niet, maar op deze manier wordt het wel een stukje makkelijker om te genieten van zijn bijzondere talent.

Al eerder gaf Hans aan zeker géén afscheid te willen nemen van zijn sterren en toen hij tijdens de lunch zo nu en dan aan tafel kwam zitten, merkten we pas hoe hoog het eigenlijk bij hem zit. Waar in de media continu gespeculeerd wordt van het ‘weggooien van sterren’ bij dit soort veranderingen, hoopt Van Wolde juist het tij te keren en te laten zien dat het óók op deze manier kan.

Wij zijn het meer dan eens met Hans en hopen dan ook dat hij zijn sterren zeker mag houden. Want als dit geen sterrenniveau is, ook al is het in een minder traditionele vorm, dan weten wij het ook niet meer…

Beluga Loves You
Plein 1992 12, Maastricht

IMG_5626

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.