Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Restaurants 18 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Tostadas met merg, taco’s met lam & pistache en cocktails bij Colíma

We hielden het al een tijdje in de gaten: in de Amsterdamse Utrechtsestraat zit sinds een paar maanden het Mexicaanse Colíma. En hoewel we de laatste jaren niet mogen klagen, is helaas het ene Mexicaanse restaurant het andere niet. We nemen dan ook graag de proef op de som om te ontdekken hoe Colíma de smaken van Mexico doorvertaalt naar onze Nederlandse borden.

Culy gaat er langs om het te ervaren!

Opwekkende cocktails

Nog voor we beginnen aan het eten komt er een Paloma Rosado met tequila, mezcal, grapefruit, kers en limoen op tafel. Het randje van zwart zout laat de smaken in de cocktail verder ontwaken; dat is lekker en zorgt precies voor de balans waar we op hopen, de zwarte vegen in ons gezicht ten spijt.

Ook de andere cocktails op de kaart wekken interesse. Van de Dr. Pepper met Voerman Vieux, rum, habanero en limoen tot de El Matardor met Tequila, Mezcal, gerookte ananas en tonkaboon: we voelen nú al aan dat dit vuurwerk zal opleveren bij het eten dat nog moet volgen.

Culy ontdekt Colíma in Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Eigen Colíma-stempel

We kunnen ons er iets bij voorstellen: geef een creatieve chef de ruimte om een tacokaart in te vullen en zijn vat borrelt over van inspiratie. Met eerder te veel ideeën dan te weinig werd team Colíma daardoor gedwongen om alleen de allerbeste taco’s te selecteren voor de uiteindelijke menukaart. Het resultaat? Een rits taco’s met spannende, doordachte combinaties met elk een eigen Colíma-stempel.

Zo is er een rijkelijk gevulde taco met lamsvlees, pistachemole, feta en jus de veau. Die mole met pistache is één van de vier huisgemaakte moles waar Colíma momenteel mee kokkerelt. Iedereen die ook maar één keer de ambitie heeft gehad om zoiets zelf te maken, weet: dit soort sauzen zijn enorm arbeidsintensief. Des te toffer dus dat ze daar bij Colíma toch uitvoerig de tijd voor nemen; kant- en klare ingrediënten inkopen doen ze liever niet.

Culy ontdekt Colíma in Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Pulpo al pastor en fenomenaal buikspek

Ook de andere taco’s die we proeven passen in datzelfde straatje: royaal geportioneerd, visueel fraai en smaakbommen tot en met. Voor de pulpo al pastor wordt het traditioneel gebruikte varkensvlees verruild voor stukken octopus; je snapt dat er samen met ananas en gerookte paprika heel wat gebeurt in zo’n hap.

De taco met buikspek, pico de gallo, habanero en radijs is op papier dan misschien de minst vernieuwende, de kruiding van het buikspek weet ons alsnog omver te blazen. Vegetariërs hebben met de taco met aubergine, salsa macha en Spaanse kaas slechts één optie maar dat is dan ook meteen ons enige puntje van kritiek.

-Culy ontdekt Colíma in Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Stemmingsverhogend merg

Toegegeven: lang vóór ons bezoek aan Colíma hadden we de menukaart al uitvoerig bestudeerd, waarbij we toen al één grote favoriet hadden gespot. Na ons rondje taco’s houden we dan ook bewust plaats voor het gerecht dat de afgelopen weken meermaals onderwerp van onze dromen vormde: tostadas met verse tonijn en merg.

De bedoeling is dat je die twee eigenhandig op je tostada schept: jezelf vooral niet teveel inhouden is hier de boodschap. Onze foto doet het gerecht dan wel weinig eer aan, de smaak is ronduit waanzinnig. Het zijdezachte merg, de vlezige stukjes tonijntartaar en de genereuze portie zeezout zijn zó goed samen dat het onze stemming nog verder de hoogte instuurt.

Culy ontdekt Colíma in Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Mezcal-collectie

Het is dan ook met grote tevredenheid dat we concluderen dat Amsterdam een tof Mexicaans restaurant rijker is. Eentje waar met overtuiging en creativiteit gekookt wordt, met aandacht voor mooie producten en met interessante twists op bekende Mexicaanse klassiekers.

Rest ons nog te vermelden dat ook de mezcalcollectie er eentje is om stikjaloers op te zijn. Van gangbare, toegankelijkere exemplaren tot exclusieve Durango’s: eigenlijk ben je verplicht om je avond af te sluiten met minstens één rondje van dat moois.

Al is de kans groot dat het daar niet bij blijft; je bent bij deze gewaarschuwd.

Culy ontdekt Colíma in Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Adres en openingstijden Colíma:

Utrechtsestraat 128,

1017 VT Amsterdam

Colíma is geopend van woensdag t/m zondag voor het diner. 

Culy ontdekt Colíma in Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.