Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Culinair nieuws 19 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Er ligt nu pumpkin spice hummus in de supermarkt en daar vinden we wat van

We zeggen het vaak genoeg: we zijn op de Culy-redactie gezond sceptisch. En eens in de zoveel tijd blijkt ook dat dat echt moet. Toen wij laatst langs het versschap van Nederlands bekendste superbuur liepen, zagen we daar pumpkin spice hummus liggen. Iets wat we achteraf liever niet hadden gezien. Want niet álles hoeft te worden ge-pumpkin spiced blijkt maar weer.

Pumpkin spice hummus van Albert Heijn

In de Culy-vergaderingen worden wekelijks de nieuwste trends, producten en andere snufjes besproken. Je mag best weten dat toen de pumpkin spice hummus ter sprake kwam, niemand stond te springen. Want hoewel we van een beetje pumpkin spice op z’n tijd echt wel in een herfstige bui komen, blijven we bij ons standpunt dat niet álles aan die trend mee hoeft te doen.

Toch triggerde de pumpkin spice hummus iets bij ons en probeerden we ‘m uit. Het lot van een culinair redacteur, zullen we maar zeggen…

‘Het heeft de geur van een weeïge geurkaars’

Op ‘t oog lijkt de hummus nog best lekker. Hij is goudgeel van kleur en er liggen ietwat bruine stukjes pompoen op. Dat zal vast van ‘t roosteren komen. De substantie ziet eruit zoals je verwacht van hummus en ook de geur is nog best aardig. We ruiken kruidkoek, kerrie, speculaas, herfst en als verfijnd geurkaarsen-snuffelaar doet ‘t Culy’s Martine denken aan een weeïge geurkaars. Ergens best lekker, maar als je er langer aan ruikt toch niet zo’n pretje.

Dan de smaak, want daar draait het ten slotte om. We geven toe, na het ruiken van de geur waren we nog best enthousiast gemutst. We zagen ons de hummus al helemaal lekker maken met peperonata, krokante kikkererwten en een goeie olijfolie. Toen kwam de eerste hap.

De hummus is zoet! Heel zoet. Zelfs als je de smaak laat inwerken op je tong, proef je niks van die kerrie en dat ietwat hartige dat in de geur nog tevoorschijn kwam. Niet gek ook: pumpkin spice is een zoet kruidenmengsel. We hebben – met moeite – de gehele cracker opgegeten en zelfs de happen met stukjes pompoen waren niet beter.

Pompoen illustratie herfstblaadjes
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Het oordeel

Mocht je nu echt, echt, écht verzot zijn op pumpkin spice én op hummus, dan is deze pumpkin spice hummus gewoon een collectors item dat je geproefd moet hebben. Ben je geen van beide, dan gauw voorbij lopen. Want de hummus was zo zoet, dat we ‘m zelfs gecombineerd met andere ingrediënten niet echt een plekje op onze herfsttafel zien krijgen. Helaas!

Wil je de pumpkin spice hummus zelf proberen? Je vindt ‘m in de schappen van Albert Heijn of bestelt ‘m online.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.