Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Culinair nieuws 5 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Deze herfst opent Arca: Portugese gerechten op hoog niveau (met een Aziatische twist)

Alvast iets om naar uit te kijken: dit najaar opent Arca, een nieuw restaurant in het art’otel (vlakbij Amsterdam Centraal). Bij Arca zul je terecht kunnen voor Portugese gerechten, doorspekt met een subtiel Aziatisch tintje. En dát op een absurd hoog niveau.

Momenteel krijgen de ruimtes van het art’otel hier en daar verfrissende aanpassingen. Voordien zat in het hotel nog restaurant 5&33, maar mede dankzij de pandemie was het tijd voor een frisse wind in het gebouw. En geloof ons: daar zijn ze ontzettend goed in geslaagd.

Portugees op sterrenniveau

Het nieuwe restaurant waarover het gaat luistert naar de naam Arca. Meesterbrein en chef achter het concept is Henrique Sá Pessoa. Misschien ken je hem wel van één van zijn Portugese restaurants als Alma, Tapisco of Chiado. Of misschien ken je ‘m nog niet, maar onthoud in dat geval dat de chef maar liefst 2 Michelinsterren op zijn naam heeft staan en dus ontzéttend goed kan koken.

Voor het nieuwe Arca ambieert hij trouwens niet perse een ster. Een ontspannen en toegankelijke sfeer staat voorop, al ligt het niveau en de kwaliteit van de ingrediënten nog steeds torenhoog. De rode draad in de menukaart? Het beste wat Portugal te bieden heeft: simple as that.

Eten bij Arca

Al wordt ook hier weer bewezen dat simpel eigenlijk helemaal niet zo simpel is. Wij mochten namelijk al een keer gaan voorproeven en hoewel de gerechten er gangbaar en zonder al te veel opsmuk uitzien, verraden de smaken de deskundigheid van de sterrenchef.

Op dit moment staat het menu nog niet 100% (sterker nog: het restaurant staat zelfs nog niet eens – wij proefden de gerechten te midden van een bouwwerf), maar we kunnen alvast een klein tipje van de sluier oplichten zodat je een idee hebt bij wat je kunt verwachten.

preview eten bij Arca Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Tonijn tataki met spicy escabeche, basilicum en chili-olie. Stelt nooit teleur.

preview eten bij Arca Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bacalhau à Brás: een traditioneel Portugees gerecht met bakkeljauw, aardappel en een eidooier. Dit wordt trouwens aan tafel door elkaar geroerd met peterselie en gehakte zwarte olijven. Is dit wat we willen op ons laatste avondmaal? JA.

preview eten bij Arca Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Brioche met varkensvlees en een framboos-hoisinsausje. Geniaal bedacht en zó ongelooflijk lekker!

preview eten bij Arca Amsterdam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Bomba de Lisboa geserveerd op een Portugees tegeltje. Ofwel: aardappelpuree met alheiraworst en -gehakt met salsa brava (spicy tomatensaus en aïoli). Dit zou je nog het beste kunnen omschrijven als een verfijnd Portugees bitterballetje en dan weet je al: het is de waanzin.

Adres Arca:

Martelaarsgracht 5

1012 TN Amsterdam, Nederland

Arca opent in de herfst van 2021 de deuren. Stay tuned for more!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.