Zomerse fruittaart met héél veel fruit (en room!)

Culy 4 jun 2016 Recepten

Dol op bakken? Het nieuwe Saakje’s Zoete Bakboek van Saakje Visser (van De Bakbar) is een heerlijk boek met ruim 100 zoete recepten. Van koekjes en spectaculaire taarten tot pagina’s vol zoete broodjes, prachtige plaatkoeken of een buffet vol troostrijke baksels. Vandaag delen we haar recept voor een zomerse fruittaart.

Kneed de bloem, suiker, boter, eidooiers en een snuf zout tot een mooi samenhangend deeg. Als je het gevoel hebt dat het deeg te droog blijft, dan kun je een klein beetje eiwit toevoegen. Verpak het deeg in plastic folie en laat het even rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 graden en plaats een rooster net onder het midden. Vet de rand en de bodem van de vlaaivorm goed in. Knip van bakpapier een cirkel van 28 cm en plak deze op de bodem.

Maak van ongeveer de helft van het deeg een slang en druk deze tegen de randen van de vlaaivorm. Rol de rest van het deeg dun uit en leg dit op de bodem van de vorm. Druk het netjes aan, zodat de randen en de bodem één geheel vormen.

Prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg een stuk bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen. Bak de bodem ongeveer 25 minuten blind. Zo wordt het deeg wel gaar, maar komt het niet enorm omhoog.

Verwijder het papier met de bakbonen en bak de bodem in nog eens 10 minuten lichtbruin. Smelt de witte chocolade au bain-marie en bestrijk de bodem hiermee.

Maak nu de vulling. Zorg dat de beslagkom waarmee je werkt koud is, omdat slagroom bij warm weer sneller in de schift raakt. En deze taart maak je natuurlijk in de zomer, als er volop vers fruit verkrijgbaar is. Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. Klop in een andere kom de mascarpone los. Schep de geklopte slagroom bij de mascarpone en meng het goed door elkaar.

Hak de muntblaadjes fijn (maar bewaar een paar blaadjes voor bovenop de taart) en spatel deze samen met de limoenrasp en het sap door het mengsel. Bewaar de room in de koelkast totdat je de taart gaat opdienen.

Maak het fruit schoon en halveer de aardbeien. Schep de room op de geheel afgekoelde bodem en verdeel het fruit over de taart. Versier de taart met wat blaadjes munt en een beetje poedersuiker.

Zomerse fruittaart

Saakje’s Zoete Bakboek ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 29,95.

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram roomboter, op kamertemperatuur
  • 2 eidooiers
  • 1 snuf zout
  • 35 gram witte chocolade
  • Vlaaivorm met losse bodem Ø 28 cm 

Voor de vulling:

  • 175 ml slagroom
  • 50 gram poedersuiker
  • 250 ml mascarpone
  • Rasp van 1 limoen
  • Sap van een halve limoen
  • 2 takjes verse munt
  • Aardbeien, frambozen, rode besjes en blauwe bessen
Reageer op artikel:
Zomerse fruittaart met héél veel fruit (en room!)
Sluiten