Zoete zaterdag: ricottacake met blauwe bessen

Culy 26 sep 2015 Dessertrecepten

Ter ere van het nieuwe boek van Rutger van den Broek, Bakbijbel, staan de komende zaterdagen in het teken van Zoete Zaterdag. Elke week een heerlijk zoet recept! Met vandaag: een ricottacake met blauwe bessen.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een springvorm van 20 centimeter in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Doe de boter,ricotta, suiker, het zout en de citroenrasp in een kom en klop dit enkele minuten tot een romige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop na iedere toevoeging goed door. Meng de bloem met het bakpoeder en spatel dit vervolgens door het ricottamengsel.

Rol de blauwe bessen door de eetlepel bloem, zodat ze licht bedekt raken met bloem. Spatel ¾ van de blauwe bessen door het beslag en doe dit vervolgens in de vorm. Verdeel de rest van de blauwe bessen over het beslag.

Bak de cake in 60 tot 70 minuten goudbruin en gaar. Laat de cake afkoelen en bestuif hem voor het serveren licht met poedersuiker.

Ricottacake met blauwe bessen

Over het boek

Het nieuwe boek van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) heet Bakbijbel.

bakbijbel-omslag-3D

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart en kletskoppen tot friandises en pistachepavlova.

Het boek ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 29,99. Tip: elke week geeft Rutger een exemplaar van zijn Bakbijbel weg via facebook.com/rutgerbakt.

Rutger6∏Fotografie Harold Pereira

Beeld: Harold Pereira

Voor 10-12 stukken

Voor de cake:

  • 125 gram boter, op kamertemperatuur
  • 250 gram ricotta, op kamertemperatuur
  • 250 gram suiker
  • ¼ theelepel zout
  • ½ citroen, rasp
  • 3 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 gram bloem
  • 4 theelepels bakpoeder

Voor de vulling:

  • 200 gram blauwe bessen
  • 1 eetlepel bloem

Verder nodig:

  • Boter, om in te vetten
  • Poedersuiker, om te bestrooien
Reageer op artikel:
Zoete zaterdag: ricottacake met blauwe bessen
Sluiten