Zoete zaterdag: cheesecake brownies

Culy 24 okt 2015 Dessertrecepten

Ter ere van het nieuwe boek van Rutger van den Broek, Bakbijbel, staan de zaterdagen in het teken van Zoete Zaterdag. Elke week een heerlijk zoet recept! Met vandaag: cheesecake brownies.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een vierkante bakvorm van 20 centimeter in en bekleed de bodem en twee zijkanten van de bakvorm met een op maat geknipt stuk bakpapier. Doe de boter met de chocolade in een hittebestendige kom en smelt deze au bain-marie. Laat het gesmolten mengsel iets afkoelen.

Klop intussen de twee eieren en de eidooier met de suiker, het zout en vanille-extract luchtig, tot het mengsel heel licht van kleur is geworden en het als een lint van de garde af loopt (ongeveer 5 minuten met de mixer).

Meng met een spatel voorzichtig het chocolademengsel door de luchtige eieren tot het een egaal geheel is. Meng vervolgens ook de bloem en het cacaopoeder erdoorheen.

Klop de roomkaas met het vanille-extract, ei de suiker en het zout tot een homogene massa. Als er nog klontjes in zitten, kun je deze eruit krijgen door het mengsel door een fijne zeef te drukken met de bolle kant van een lepel. Verdeel de helft van het browniebeslag in de vorm.

Verdeel daar klodders van het roomkaasmengsel op en dek deze af met de andere helft van het browniebeslag. Maak met een vork zigzaggende bewegingen door het beslag om het beslag met de roomkaas licht te marmeren. Bak de brownies in 40 minuten gaar en laat ze daarna volledig afkoelen in de vorm voor je er stukjes van snijdt.

Meer overheerlijke cheesecakes maken? Check onze ultieme guide: Cheesecake maken, de beste recepten op een rij!

Cheesecakebrownies

Over het boek

Het nieuwe boek van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) heet Bakbijbel.

bakbijbel-omslag-3D

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart en kletskoppen tot friandises en pistachepavlova.

Het boek ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 29,99. Tip: elke week geeft Rutger een exemplaar van zijn Bakbijbel weg via facebook.com/rutgerbakt.

Rutger6∏Fotografie Harold Pereira

Beeld: Harold Pereira

Voor 16 stuks:

Voor het beslag:

  • 225 gram boter
  • 115 gram pure chocolade (met een hoog cacaopercentage; zelf gebruik ik chocola met 78% cacaogehalte)
  • 2 eieren
  • 1 eidooier
  • 330 gram suiker
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 125 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder

Voor de vulling:

  • 200 gram roomkaas, op kamertemperatuur
  • ½ theelepel vanille-extract
  • 1 ei
  • 60 gram suiker
  • Snuf zout

Verder nodig:

  • Boter, om in te vetten
Reageer op artikel:
Zoete zaterdag: cheesecake brownies
Sluiten