Redactie
Redactie Recepten 18 sep 2017
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je zelf fantastische gyoza

Gyoza, jiao zi, dumplings, potstickers, iedereen die kent die kleine smaakbommetjes wel. Je eet ze voornamelijk in dim-sum restaurants of je koopt ze kant en klaar in de Chinese supermarkt.

Maar het is natuurlijk veel leuker om ze zelf te maken! Dat kost wel wat tijd, maar dan maak je wel de blits bij je foodie-vrienden. Uberfoodie Wai seu Chan heeft een fantastisch familierecept.

De ingrediënten voor deze gyoza

Gyoza/dumplings kunnen gevuld worden met de meest uiteenlopende ingrediënten. De klassieker uit de Chinese keuken is varkensvlees, gember en Chinese kool. Maar ook kimchi wordt er vaak in verwerkt. Alle ingrediënten kun je makkelijk vinden in de Chinese supermarkt.

Wil je weten hoe je dumplings moet vouwen? In dit filmpje leggen ze het haarfijn uit:

Tips voor de gyoza

Tip 1: gebruik voor het bakken een hapjespan met antiaanbaklaag en een deksel. Op een later moment in het bakproces moet er water in de pan, en door het af te dekken met een deksel, zorgt de stoom ervoor dat de gyoza aan de binnenkant ook gegaard wordt.

Tip 2: Je kunt gyoza natuurlijk meteen bakken, maar als je ze op een later tijdstip wilt gebruiken: vries ze in! Leg ze netjes van elkaar af in de vriezer en als ze individueel bevroren zijn kun je ze in een zakje leggen. En je hoeft ze niet te ontdooien als je ze wilt gebruiken, in de hete pan zijn ze namelijk in no time klaar.

Zo maak je de gyoza

Leg de gedroogde shiitake in warm water tot ze het water hebben opgenomen en zacht zijn geworden. Als ze zacht zijn, voeg ze met al de andere ingrediënten toe in de keukenmachine. Laat de keukenmachine kort draaien tot je een mooie fijne structuur hebt.

Pak een gyoza vel en leg in het midden een theelepel van je mengels. Maak de randjes een klein beetje nat met wat water en vouw de gyoza dicht met kleine vouwtjes. Geen nood als ze de eerste keer niet zo mooi uit zien! Zorg dat ze de randen goed dicht zitten en dat er geen lucht meer in je gyoza zit. Herhaal dit tot je vellen op zijn.

Verhit in een hapjespan (liefst met antiaanbaklaag) ongeveer 2 eetlepels olie op medium vuur. Als de olie goed heet is, leg de gyoza met de platte kant in de pan. Als de onderkant van mooi goudbruin is, voeg je een scheut water toe en doe gelijk de deksel op je pan. Laat de deksel er op zitten voor 3 – 4 minuten tot het water voor grotendeels verdampt is.

Haal de deksel eraf, als er nog water in zit, laat het dan verdampen. Voeg daarna nog een klein beetje olie toe om ze nog extra krokantheid te geven.

Maak ondertussen de dipsaus: voeg suiker en heet water toe in een kom. Als de suiker is opgelost, voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door.

Haal ze uit de pan en serveer ze met de dipsaus en eventueel hot sauce.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.