Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 9 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Haal Italië in huis met zelfgemaakte (!) zongedroogde tomaatjes

Wanneer de herfst weer begint te komen, en de zon steeds minder lang schijnt is iedereen toe aan wat extra zon in de keuken. Met dit heerlijke recept voor zelfgemaakte zongedroogde tomaatjes waan je je binnen een hand omdraai in de keuken van een landhuis in Toscane.

Het is zo simpel en vooral ook zó lekker: die kleine, verschrompelde, licht zoete zongedroogde tomaatjes. Het enige wat je nodig hebt zijn lekkere, niet te vochtige tomaten, een flinke scheut liefde en wat tijd. Het resultaat is voortreffelijk en je zal niet begrijpen waarom je dit nooit eerder hebt gedaan…

Een paar tips

Voordat je gaat beginnen is het belangrijk dat je bedenkt wat jij het lekkerst vindt: hou je van wat zachtere, vochtigere tomaatjes, of juist van de wat taaiere, drogere? Daarnaast is het van belang dat je nagaat of je ze licht gezoet wilt hebben of puur natuur. Om ze helemaal te maken naar jouw smaak zijn er 3 simpele puntjes waarop je moet letten:

1. Voor zachtere tomaatjes laat je ze wat korter in de oven dan het recept zegt, voor een wat meer chewy effect laat je ze wat langer in de oven.

2. Als je er van houdt dat ze wat vochtiger zijn droog je ze op een bakplaat met bakpapier in plaats van een rek, hierdoor “drogen” ze in hun eigen vocht.

3. Tomaten hebben van nature al iets zoets in zich, maar als je het lekker vindt dat ze wat zoeter worden voeg je simpelweg een heel klein beetje suiker toe.

Zo maak je de zelfgemaakte zongedroogde tomaatjes

Verwarm de oven voor op 100 graden. Zorg ervoor dat je een met bakpapier bekleed bakblik één verdieping onder het rek hebt hangen. Haal het rek uit de oven en leg het op je aanrecht. Snijd de tomaten in de lengte in drie parten en leg ze met het velletje naar beneden op een plank met keukenpapier. Sprenkel het zout over de tomaten, doe dit naar eigen smaak. Leg vervolgens nog een plank op de tomaatjes, plaats hier 2 zware boeken op en wacht 20 minuutjes.

Door het zout en de druk laten de tomaatjes alvast wat van hun vocht kwijt voordat ze de oven in gaan. Als je dat vocht juist lekker vindt, leg dan de met zout besprenkelde tomaatjes gelijk op het rek.

Haal de tomaatjes voorzichtig tussen de planken vandaan en haal het nog niet ingetrokken zout ervan af en plaats ze op het rek. Besprenkel ze met de verse tijm.

Bak ruim 5 uur zodat de tomaatjes droog aanvoelen en rimpeltjes hebben. Hierbij kan je zelf kijken hoe ver je wilt gaan, hoe langer je ze in de oven laat, hoe droger ze worden. Door een stukje tussentijds te proeven hou je het proces goed in de gaten en weet je precies wanneer ze voor jou goed zijn. Als het zo ver is haal het rek en de bakplaat uit de oven en laat de tomaatjes boven de bakplaat afkoelen.

Als de tomaten nog in de oven liggen, giet dan alvast een laagje olijfolie in het potje met de knoflook. Zo maak je alvast heerlijke knoflookolie waar je de tomaatjes in zal bewaren.

Wanneer de tomaten volledig zijn afgekoeld stop ze dan in het potje en vul het met olijfolie totdat ze volledig onder staan, heerlijk! Olijfolie is een natuurlijk conserveringsmiddel, als je er voor zorgt dat ze altijd onder gedompeld zijn kan je ze een paar maanden goed houden. Mocht je er nou voor kiezen om ze niet in olijfolie te bewaren, zorg dan dat je ze luchtdicht verpakt en in de koelkast bewaart.

Gebruik deze bellisimi pomodori secchi voor het maken van pesto, pasta’s, salades of voor op een heerlijk broodje. Neem van ons aan, je zult niets anders meer willen!

Meer Italiaanse recepten?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.