Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 4 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: zelf chips maken met twee dips (hartig én zoet!)

Een zak chips opentrekken is wel érg makkelijk, maar er gaat niks boven zelf chips maken. Want verse, zelfgemaakte chips winnen het dik op smaak van elke kant-en-klare variant! We maken er twee dips bij: een hartige én een zoete variant.

Wil je zelf chips maken, dan is het verstandig om vastkokende aardappelen te nemen. Wij gingen voor de favoriete aardappel van veel chefs: de Opperdoezer ronde. Kun je die niet vinden, dan kun je ook andere vastkokende aardappels gebruiken.

De dips die we erbij maken, maken we in een hartige en een zoete variant. Voor de hartige gingen we voor de klassieker sour cream & onion. De zoete is een verwijzing naar een variant die we ooit aten bij Super Lyan in Amsterdam: pure chocolade met een snufje zeezout. Voor alle zoet-zout-lovers.

Chips met chocolade dip
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Zelf chips maken

Boen de aardappels schoon onder de kraan. Droog ze en snijd ze in hele dunne plakjes met een mandoline (of met een scherp mes, als je goed dun kunt snijden!).

Leg alle plakjes aardappel op velletjes keukenpapier te drogen. Bestrooi ze met keukenzout en laat ze 15 minuten staan om overtollig vocht kwijt te raken.

Verhit de olie in een ruime hapjespan op medium vuur. Test met een schijfje aardappel of de olie goed heet is: hij moet er binnen 30 seconden goudbruin en knapperig uit komen. Laat uitlekken op keukenpapier en frituur de rest van de aardappelschijfjes in porties tot ze mooi knapperig zijn.

Doe niet teveel aardappels tegelijk in de hete olie, want dan koelt ‘ie te veel af en zuigen de chips de olie op.

Zelf chips maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Voor de dips

Meng voor de sour cream & onion dip alle ingrediënten in een kommetje. Garneer met wat van de fijngehakte bieslook.

Smelt de chocolade au bain marie en giet ‘m in een ander kommetje. Bestrooi met wat zeezout en dippen maar!

Sour cream & onion chips
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy