Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 26 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Parmesan biscotti (kaaskoekjes) van Janny van der Heijden

Als er íémand weet wat een lekker koekje is, is het Janny van der Heijden wel. Ze is de ultieme culinaire kenner, die we vooral kennen van haar optreden als jurylid in Heel Holland Bakt. In haar nieuwe kookboek Ovengerechten deelt Janny 50 recepten die je klaarmaakt in de oven. Zoals deze heerlijke Parmesan biscotti.

In haar boek Ovengerechten (50 zoete en hartige baksels) deelt Janny recepten die zowel goed te doen zijn, maar toch iets speciaals hebben. Van dubbelgebakken soufflé via mosselen uit de oven naar yoghurttaart.

Deze kaaskoekjes van Janny lijken op biscotti. Je weet wel, die Italiaanse koekjes die we ook wel kennen als cantuccini. Meestal eet je ze in een zoete variant, maar Janny bedacht verrukkelijke, hartige Parmesan biscotti.

Janny: “Deze hartige koekjes (biscotti, oftewel ‘tweemaal gebakken’) smaken heerlijk bij een glas wijn. Ze zijn lang houdbaar in een goed afsluitbaar blik of trommel. Als het deeg na de eerste bakronde in dunnere plakjes wordt gesneden, krijg je een soort melba-achtige toast.”

Parmezaanbiscotti van Janny van der Heijden
Bron: Ovengerechten

Parmesan biscotti

Meng de tarwebloem in een kom met het zout, bakpoeder, de gedroogde tijm, geraspte kaas en gemalen amandelen. Voeg de eieren, de olijfolie en het koude water toe en kneed alles circa 10 minuten doorheen.

Kneed de pistachenoten erdoor en verdeel het deeg in tweeën.

Wikkel beide stukken in plasticfolie en leg minstens 1 uur in de koelkast.

Verhit de oven tot ongeveer 180 °C.

Druk het deeg met vochtige handen uit tot twee langwerpige stukken van ongeveer 6,5 x 20 centimeter. Leg de stukken op een met bakpapier beklede bakplaat en bak de stukken deeg circa 40 minuten in de oven. Als het deeg te donker dreigt te worden, dek het dan af met een vel bakpapier of aluminiumfolie.

Haal de bakplaat uit de oven en laat ongeveer 1 uur afkoelen.

Snijd het deeg in plakjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg ze op de bakplaat en bak ze 15 tot 20 minuten in de oven. Laat op een rooster afkoelen.

Ovengerechten – 50 zoete en hartige baksels – van Janny van der Heijden (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 20,- euro. 

Meer van Janny: