Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 6 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: brothy beans (wittebonensoep met miso)

Op TikTok en Instagram zien we ‘t alsmaar voorbij komen: brothy beans. Onze definitie daarvan is een wittebonensoep met een heldere bouillon van miso. De soep is ook een beetje romig, omdat een deel van de bonen wordt gemalen door de bouillon. Dat maakt deze soep niet alleen licht en lekker, maar ook nog eens gezond, budgetproof en makkelijk. Wat wil je nog meer?

Wij scrollen regelmatig door TikTok (volg je ons al?) en het viel ons op: we zien steeds meer opgepimpte bonensoepen voorbij komen. Daar moesten wij natuurlijk onze eigen draai aan geven. En dat doen we natuurlijk met miso. Deze allemansvriend geeft veel umami af, waardoor je een alledaagse soep omtovert door een geweldige maaltijd.

Perfect gekookte bonen met krokant broodkruim en gepocheerd ei

Witte bonensoep / brothy beans
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je brothy beans (wittebonensoep met miso)

Verhit de sesamolie in een soeppan.

Doe de ui, knoflook, selderij en flink wat zwarte peper in de pan. Bak tot de ui glazig is onder constant roeren, gedurende 5 minuten.

Meng 200 ml warm water met de miso in een kom. Roer tot alle miso is opgelost en zet opzij.

Voeg de bonen toe aan de soeppan en bak een minuutje mee. Doe daarna de opgeloste miso in de pan samen met 500 ml water en een snuf zout. Laat de soep op temperatuur komen op medium-hoog vuur.

Om de soep romiger te maken, malen we een deel van de bonen glad. Je kan hiervoor een deel van de bonen met wat vocht in een kom doen en apart malen, zodat je zeker weet dat je genoeg hele bonen overhoudt in de witte bonensoep. Voeg de gemalen bonen daarna weer toe aan de pan. Of zet een staafmixer in de soep en maal kort tot je de soep de gewenste dikte heeft.

Voeg als laatst het citroensap toe aan de soep. Roer nog een keer en proef af op peper en zout.

Verdeel de wittebonensoep met miso over vier kommen. Bestrooi met dun gesneden bosui, sesamzaad en een drizzle sesamolie.

Witte bonensoep / brothy beans
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer gerechten met witte bonen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.