Redactie
Redactie Dessertrecepten 1 sep 2014
Leestijd: 4 minuten

Vrolijke taartjes uit de nieuwe familieserie Taart

Vanaf 7 september is de nieuwe familieserie Taart te zien op Nederland 3: een modern sprookje over Kadir en zijn vader de banketbakker Umut die na het overlijden van Kadirs moeder de zoete kant van het leven proberen te herontdekken. Een hele lieve én lekkere tv-serie!

Alle taarten uit de serie zijn gemaakt door Petit Gâteau, en we vroegen bakker Meike Schaling om haar favoriete recept uit de serie. En dat is deze: vrolijke taartjes met een vulling van amandelcrème en een topping van frambozen, aardbeien of bosbessen. Deze drie taartjes lijken heel erg op elkaar; de stappen zijn hetzelfde, tot je de taart gaat beleggen met fruit. En dat kan met wat jij het lekkerst vindt!

UMUT EN KADIR TAART

De bodem:

Maak op een glad werkvlak een berg van bloem, poedersuiker, amandelmeel en zout. Snijd de boter in kleine stukjes (zo groot als een dobbelsteen) en leg deze op de berg. Wrijf de boter en de bloem net zo lang tussen je vingers tot er geen stukjes boter meer te vinden zijn en er een kruimelig mengsel is ontstaan. Voeg een beetje van het geklopte ei toe. Als het deeg heel erg plakt, dan kun je nog een beetje bloem toevoegen. Als het deeg juist uit elkaar valt, dan kun je nog een scheutje ei toevoegen.

Kneed alles goed tot het deeg mooi glad is. Vorm er een bal van. Doe de deegbal in plasticfolie. Laat een uur in de koelkast rusten.

Haal het deeg uit de koelkast. Maak het een beetje soepel door het nog heel even te kneden. Dit is makkelijker voor het uitrollen. Kneed niet te lang, anders wordt het deeg weer helemaal zacht.

Bestuif het werkvlak en een deegroller met wat bloem. Druk de deegbal plat en rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 4 mm dik. De lap moet ongeveer een doorsnee hebben van 24 cm.

Leg een stuk bakpapier op een bakplaat of springvormbodem die ook in de koelkast past. Zet er een taartring op (van 20 cm doorsnee, bijvoorbeeld deze). Leg de deeglap op de taartring. Druk het deeg voorzichtig tegen de binnenkant van de ring aan. Snijd het overtollige deeg netjes langs de rand weg. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.

Zet de taartbodem 30 minuten of langer in de koelkast. Tip: Als je deeg over hebt, dan kun je daar heerlijke koekjes van bakken.

Terwijl de bodem in de koelkast staat te rusten, kun je de vulling maken. Verwarm de oven alvast voor op 170 °C, zodat deze op tijd warm is.

UMUT EN KADIR CROQUEMBOUCHE

De amandelcrème:

Roer in een kom de boter zacht en romig met een spatel. Doe de fijne kristalsuiker en het amandelmeel erbij en roer tot het een gladde massa is.

Voeg het ei toe en blijf roeren tot een romige crème is ontstaan. Zo, nu is de amandelcrème klaar. Neem de bakplaat uit de koelkast. Schep de amandelcrème op de taartbodem en strijk hem mooi glad.

Bak de taart ongeveer 30 minuten in de hete oven op 170 °C. Als de taart goudgeel is, dan is hij gaar. Laat de taart afkoelen en haal de taartring eraf.

De garnering voor de bosbessentaart:

Doe de bosbessen in een kom met de bosbessenjam. Meng alles voorzichtig door elkaar. Schep het bosbessenmengsel op de taart en probeer een mooie berg te maken.

De garnering voor de frambozentaart:

Smeer de bovenkant van de taart in met jam. Leg de frambozen netjes op de taart. Werk in cirkels van buiten naar binnen tot de hele taart gevuld is.  Bestrooi, vlak voor het serveren, de taart met een beetje poedersuiker.

De garnering voor de aardbeientaart:

Smeer de bovenkant van de taart in met jam. Zo blijven de aardbeien aan de taart plakken. Verwijder de kroontjesvan de aardbeien. Snijd de aardbeien in de lengte doormidden: van boven naar beneden. Leg ze dakpansgewijs in cirkels op de taart. Werk van buiten naar binnen tot de hele taart gevuld is.

Doe de rode bessengelei en het water in een pannetje. Zet het pannetje op laag vuur. Roer af en toe, tot het goed gemengd is. Smeer de rode bessengelei met een kwastje op de taart. De taart gaat hiervan mooi glanzen. Hak de pistachenootjes fijn en strooi ze over de taart.

Alle beelden: Anouck Wolf

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.