Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Recepten 23 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Video: crostata maken met Sarena Solari

Onlangs dook Culy’s Monique de prachtige KitchenAid keuken in met een hele bijzondere gastchef: Sarena Solari. Ze werd in 2015 bekroond tot beste thuisbakker van Nederland in hét bakprogramma op de Nederlandse televisie.

Samen met Monique maakte Sarena een heel klassieke Italiaanse taart: crostata. De basis voor deze taart is een zanddeeg, maar de vulling en toppings variëren. Sarena maakte haar variant met sinaasappelcrème als vulling en gekarameliseerde sinaasappel bovenop.

In bovenstaande video zie je hoe je deze crostata thuis kunt maken. Alle ingrediënten vind je in de shoppinglist in dit artikel.

Het recept

Zeef de bloem met het cacaopoeder op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen je vingers te wrijven. Het is belangrijk dat de boter niet te veel opwarmt, meng daarom zo kort mogelijk.

Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe in dat geval de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort
tot je een zanderige structuur overhoudt. Strooi het deeg vervolgens op een schoon werkblad.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de kristalsuiker, de citroenrasp en de eidooiers toe. Kneed dit met je handen tot je een egaal en soepel deeg hebt. Doe dit niet te lang, anders wordt je taart na het bakken taai. Maak een bal, druk deze plat en verpak hem in plastic folie. Laat hem minstens 30 minuten rusten in de koelkast.

Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit tot een cirkel van circa 5 mm dikte en ter grootte van de bakvorm. Bekleed de bakvorm hiermee. Snijd het deeg langs de randen af. Leg een stuk bakpapier op de deegbodem en verdeel hier de blindbakvulling over.

Bak de taartbodem 20 minuten in de oven op 180 graden. Haal hem uit de oven, verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en zet hem nog 10 minuten in de oven. Haal de taartbodem uit de oven en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.

Rasp voor de sinaasappelroom de oranje schil van één sinaasappel. Pers de sinaasappelen uit (in totaal heb je ca. 160 ml sap nodig). Doe de kristal- suiker, de boter, het sap en de rasp van de sinaasappelen in een steelpan. Klop de eieren en eidooiers los met de maïzena en voeg die toe.

Verwarm alles al roerend op laag vuur tot de vulling de consistentie heeft van dikke vla. Laat deze niet koken want dan stolt het ei. Laat afkoelen in een bord in de koelkast met een velletje plastic folie erover.

Suiker met scheutje water in pan. Licht laten karamelliseren. Sinaasappelen schillen en in plakjes snijden. In karamel even laten pruttelen. Uit pan halen in kom af laten koelen.

Verdeel de sinaasappelroom over de taartbodem. Verdeel hierover de sinaasappelen. Zet de taart nog eventjes in de koelkast.

In samenwerking met KitchenAid

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.