Redactie
Redactie Recepten 22 feb 2014
Leestijd: 2 minuten

Verrukkelijke koffiebroodjes met amandelspijs en noten

Dit verrukkelijke recept voor koffiebroodjes kregen we doorgestuurd van Anna, van de blog Uit de keuken van Anna. Waarom koffiebroodjes al jaren zo worden genoemd, zonder dat er koffie in zit? Waarschijnlijk omdat ze zo héérlijk zijn rond een uur of elf ‘s ochtends, met een goede kop koffie.

Begin met het deeg. Laat de melk, het ei en de roomboter op kamertemperatuur komen. Meng de gist door de bloem en meng het ei en de basterdsuiker door de melk. Voeg de melk bij de bloem en kleed het door elkaar. Voeg de roomboter toe en kneed het tot een mooi en soepel deeg. Laat het deeg afgedekt ongeveer een half uurtje rusten.

Rooster de noten op 150 graden ongeveer een kwartier in de oven. Maal ze daarna in de keukenmachine of in een vijzel; niet al te fijn. Rasp wat citroenschil door de amandelspijs (ik gebruik een kwart citroen voor de rasp) en kneed dit door elkaar.

Rol het deeg uit tot een deeglap van ongeveer 30 bij 30 cm. Verdeel het amandelspijs over het deeg en daarna het notenmengsel. Rol het deeg op; niet al te strak! Snijd met een scherp mes plakken van 1,5 tot 2 cm dikte. Leg de plakken plat op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat met je vlakke hand. Laat ze nog even rusten. Verwarm intussen de oven voor op 225 graden en bak de broodjes ongeveer 10 a 15 minuten af in de oven.

Bestrijk de broodjes direct uit de oven met wat warme abrikozengelei (gepureerde gewelde gedroogde abrikozen tot gewenste dikte aangemaakt met water, of abrikozenjam verdund met een beetje water). Wanneer de broodje volledig zijn afgekoeld, kun je ze nog voorzien van wat glazuur als je wilt, gemaakt van wat poedersuiker en wat water. Zorg ervoor dat de glazuur dik genoeg is en niet te veel uitloopt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.