Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 17 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Culy Basics: onze favoriete vegetarische lasagne met bechamelsaus en spinazie

Vergeet alle lasagnerecepten die je kent, want deze vegetarische lasagne met bechamelsaus en spinazie is – naar onze bescheiden mening – de allerbeste lasagne die je kunt maken. Regenachtige zondag in het verschiet? Aan de slag!

Lasagne maken is niet een klusje dat je even op een doordeweekse avond doet. Maar staat er een luie zondag in de agenda en heb je zin om een verrukkelijke lasagne op tafel te toveren, dan zit je hier goed.

Inspiratie voor dit basisrecept voor lasagne deden we op bij onze kookheld Samin Nosrat. Zij maakte in de tijd van lockdowns een troostend lasagnerecept dat ze ‘the big lasagne‘ noemde en dat viral ging. We maakten de stappen iets simpeler en overzichtelijker en voilà: dit is nu onze favoriete lasagne.

Het zijn even wat verschillende componenten die je moet maken, namelijk een basistomatensaus, een spinazie-ricottavulling en een bechamelsaus. Die laatste heeft ook zeker wat liefde nodig in de vorm van 30 minuten van je kostbare kooktijd. Maar het is het écht waard om je bechamelsaus op deze low & slow manier te maken. Sterker nog: we willen inmiddels niet anders meer.

Vegetarische lasagne met bechamelsaus en spinazie
Nancy van Batenburg voor Culy

Vegetarische lasagne met bechamelsaus en spinazie

Voor de tomatensaus:

  1. Begin met de tomatensaus. Verhit een plens olijfolie in een ruime pan en bak de ui en knoflook op zacht vuur in 10 minuten tot ze zacht zijn.
  2. Voeg dan de chilivlokken en tomaten uit blik toe, evenals een snuf zout en roer goed. Laat op laag vuur 15 minuten pruttelen.
  3. Roer er dan de basilicumsteeltjes en de rodewijnazijn doorheen en maal de saus glad met een staafmixer (of in een blender). Zet opzij.

Voor de bechamelsaus

  1. Vervolg ondertussen met de bechamelsaus. Dit kost even tijd, maar het is het echt waard, geloof ons. Smelt in een flinke sauspan of een kleine kookpan de boter. Als de boter is gesmolten, voeg je de bloem toe. Roer goed door met een garde en laat de bloem op heel laag vuur 15 minuten (!) zachtjes garen.
  2. Zodra het mengsel niet meer bubbelt en op nat zand begint te lijken, klop je de melk er langzaam goed doorheen. Zet het vuur ietsje hoger, naar standje medium, en blijf kloppen tot het mengsel indikt (ongeveer 2 minuten). Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
  3. Zet de pan terug op het vuur en zet het weer laag. Laat de bechamelsaus onder regelmatig roeren in 10 tot 15 minuten verder garen. De saus zou daarna mooi glad en goddelijk moeten zijn.

Voor de spinazie-ricottavulling:

  1. Bak de spinazie in delen in een hete wok of koekenpan met een klein scheutje olijfolie een minuut of 3, tot alles is geslonken. Laat afkoelen, bijvoorbeeld op een dienblad of bakplaat.
  2. Meng ondertussen de ricotta met de geraspte mozzarella, Parmezaanse kaas, basilicumblaadjes en een snuf zout door elkaar in een grote kom.
  3. Knijp zoveel mogelijk water uit de spinazie en hak ‘m daarna fijn. Roer de spinazie door het ricottamengsel.

De vegetarische lasagne samenstellen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Pak er een ovenschaal bij van ongeveer 22 bij 33 cm. Bedek de bodem met een laagje bechamelsaus en volg met een laag lasagnevellen. Het is slim om ook even een rekensommetje voor jezelf te maken hoe je uit gaat komen met je laagjes, om te bepalen met hoeveel lasagnevellen je begint.
  3. Volg met 1/3 van de ricotta-spinazievulling. Schep daar dan ook 1/3 van de tomatensaus bovenop.
  4. Volg met een laag lasagnevellen en ongeveer een koffiekopje bechamelsaus. Strooi er een handje Parmezaanse kaas overheen. Dek af met een laagje pastavellen.
  5. Ga net zo lang door met laagjes maken van de ricotta, tomatensaus, bechamel, Parmezaan en pasta tot alles op is. Eindig met de bechamelsaus.
  6. Pak de lasagne dan helemaal in met aluminiumfolie en laat ‘m 40 minuten bakken in de oven (tip: zet er een bakplaat onder, voor het geval de boel over de rand bubbelt. Dit voorkomt dat je de oven moet schrobben).
  7. Haal de aluminiumfolie eraf, bestrooi met de rest van de mozzarella en laat nog 20 minuten bakken in de oven, tot er een grote schaal bubbelende (vegetarische!) lasagne uit de oven komt met een goudbruine laag bechamelsaus. Wacht minstens tien minuten en val dan aan.
Lasagne met spinazie en bechamelsaus / lekkerste lasagne recepten
Nancy van Batenburg voor Culy

Meer lasagnerecepten van Culy:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.