Zoete zaterdag: donuts

Culy 17 okt 2015 Recepten

Ter ere van het nieuwe boek van Rutger van den Broek, Bakbijbel, staan de komende zaterdagen in het teken van Zoete Zaterdag. Elke week een heerlijk zoet recept! Met vandaag: donuts.

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed hier een soepel deeg van. Kneed het deeg zeker 10 minuten door. Zet het deeg afgedekt op een warme plaats en laat het 1 uur rijzen.

Kneed het deeg kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik. Maak met een ronde steker van ongeveer 7 centimeter doorsnede cirkels van het deeg en maak met een steker van ongeveer 3 centimeter doorsnede het gat in het midden. Het overgebleven deeg kan opnieuw worden doorgekneed en uitgerold. Leg de donuts op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze op een warme plaats 30 minuten rijzen. Verwarm intussen de olie tot 180 °C.

Frituur de donuts in 1 tot 2 minuten per kant goudbruin en gaar. Keer de donuts halverwege. Laat de donuts uitlekken op keukenpapier en bedek ze met een topping naar keuze.

Toppings:

Meng voor de klassieke donuts de fijne suiker eventueel met de kaneel en wentel de warme donuts door deze (kaneel)suiker.

Voor geglazuurde donuts meng je de poedersuiker met het water en eventueel een kleurstof naar keuze tot een licht lopend glazuur. Doop de afgekoelde donuts in dit glazuur en bestrooi ze eventueel met sprinkles of hagelslag.

Voor chocoladedonuts doop je de afgekoelde donuts in de getempereerde chocolade, waarna ook deze met sprinkles of hagelslag bestrooid kunnen worden.

Donuts

Over het boek

Het nieuwe boek van Rutger van den Broek (winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt) heet Bakbijbel.

bakbijbel-omslag-3D

Aan de hand van heldere instructies en duidelijke foto’s leert Rutger je stap voor stap alle belangrijke basisbaktechnieken: van amandelspijs en bladerdeeg tot Italiaanse meringue en het konfijten van citrusschilletjes. Daarnaast biedt Bakbijbel meer dan 160 bakrecepten: van tijdloze klassiekers als appeltaart en kletskoppen tot friandises en pistachepavlova.

Het boek ligt nu in de (digitale) boekhandel voor € 29,99. Tip: elke week geeft Rutger een exemplaar van zijn Bakbijbel weg via facebook.com/rutgerbakt.

Rutger6∏Fotografie Harold Pereira

Beeld: Harold Pereira

Voor 15 tot 20 stuks:

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 12 gram gedroogde gist
  • 75 gram boter, op kamertemperatuur
  • 60 gram suiker
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 225 ml melk, lauwwarm

Voor de topping:

  • Of: 300 gram fijne suiker en 2½ theelepels kaneel, optioneel
  • Of: 300 gram poedersuiker, 4-5 eetlepels water en kleurstof naar keuze
  • Of: getempereerde chocolade naar keuze

Verder nodig:

  • Zonnebloem- of arachideolie, om in te frituren
  • Sprinkles, naar keuze
Reageer op artikel:
Zoete zaterdag: donuts
Sluiten