Redactie
Redactie Recepten 10 okt 2017
Leestijd: 1 minuut

Scandinavisch gehaktbrood met gebakken krieltjes

Scandinavisch Comfort Food is het heerlijke boek van Trine Hahnemann. In dit kookboek vind je ruim 130 fijne Scandinavische familierecepten, waaronder dit Scandinavisch gehaktbrood met gebakken krieltjes.

“Van oudsher waren gehaktbrood en gehaktballen goedkoop eten in Scandinavië. In oude kookboeken staan aanbevelingen als naar de slager gaan en om goed gerijpt vlees vragen, en het dan met de
 hand te draaien, waaruit ik opmaak dat gehaktballen in die tijd veel minder gewoon waren dan tegenwoordig. Vlees stond niet alle dagen op het menu, dus dit is echt ouderwets koken; vlees moet worden gewaardeerd en is niet iets vanzelfsprekends, zelfs gehakt niet.

Lingon sylt, ofwel bosbessenjam, is een traditioneel Scandinavisch gerecht dat we bij zowel vlees als vis eten. In Zweden wordt lingon sylt net zo vaak gegeten als men in andere landen ketchup eet. Als alternatief kun je rodebessenjam nemen, maar dat is toch niet hetzelfde!”

Zo maak je het gehaktbrood

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Boen de ongeschilde krieltjes schoon en doe ze in een ovenvaste schaal. Snijd de citroen in schijven en voeg samen met de olie, de takjes rozemarijn, de knoflook en peper en zout naar smaak bij de aardappeltjes. Bak 45 minuten in de oven.

Hak de champignons klein en meng met het gehakt, de eieren, ui, tijm en melk. Voeg het paneermeel en zout en peper toe en meng goed. Beleg een braadslee met bakpapier en vorm 2 broden van het gehaktmengsel.

Leg ze ongeveer 5 cm uit elkaar in de braadslee, bedek ze met de plakken spek en bestrooi met vers gemalen peper. Bak 30-35 minuten op 180 graden. Dien het gehaktbrood gesneden op, met de krieltjes en de lingon sylt.

Scandinavisch gehaktbrood met gebakken krieltjes
Foto: Columbus Leth

Scandinavisch Comfort Food van Trine Hahnemann ligt nu in de (digitale) boekwinkel voor € 29,99.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.