Sophie Fleur Jongebloed
Sophie Fleur Jongebloed Recepten 6 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Hét makkelijke toetje na een etentje: speculaasijs van Kas en Paul de Leeuw

In Moeten, Mogen en Uitsloven – het debuut kookboek van Paul en zoon Kas (20) – worden we uitgenodigd om aan te schuiven bij de familie de Leeuw. De lekkerbekken staan het liefst uren in de keuken, wat ze dan maken? Speculaasijs bijvoorbeeld, en nog véél meer uitsloofgerechten.

Moeten en mogen

Eigenlijk zijn het twee aparte kookboeken die zijn samengevoegd tot één familie-exemplaar. Moeten, Mogen en Uitsloven is namelijk verdeeld in twee categorieën: de recepten van Paul de Leeuw (blauw) en die van Kas (oranje). Waarbij de hoofdstukken de moeilijkheidsgraad bepalen. Bij ‘moeten’ vinden we recepten die je gewoon snel op tafel zet, die niet al te ingewikkeld zijn en waarbij je al helemaal geen commentaar wil incasseren. Gewoon even snel een hapje voor op een doordeweekse dag – in huize de Leeuw is dat overigens eerder een hapje voor een theaterbezoek.

Het hoofdstuk ‘mogen’ is totaal stressvrij: voor als je ‘medium-zin’ hebt om in de keuken te staan. ‘Als je een aantal weken in een soort van snelkookpan bezig bent met iets kunstigs, is het heerlijk om op je eerste rustige of vrije dag erna iets weer helemaal voor jezelf te mogen – voor ons is dat koken.’

Uitsloven

En dan natuurlijk het klapstuk: ‘uitsloven’. We kunnen allemaal wel raden wat voor recepten in het uitsloof-hoofdstuk staan. Bourgondische klassiekers als fazant met portsaus, kalfswangen met knolselderijpuree, zelfgemaakte worst – vlees wordt niet geschuwd – maar dan een onverwachtse toet: speculaasijs. Gewoon gemaakt met kant-en-klare vanilleroomijs, maar wel zó lekker dat je de ijssmaak tegenwoordig ook bij Capri in Rotterdam kunt bestellen. Vraag naar een SpecuTonia, oftewel speculaasijs van Tonia, Paul’s moeder.

Paul: “Kas vindt dit geen uitsloofgerecht. Nou, als je het gegeten hebt denken je gasten echt dat je uren in de keuken hebt gestaan. Alleen: serveer dit toetje wel zonder dat de gasten kunnen meekijken en zien dat de bak ijs uit de supermarkt komt… Koken hoeft niet moeilijk te zijn. Als je er maar plezier in hebt. Kijk vooral naar anderen, hoe doen zij het?”

Niet te moeilijk

Paul: “Dit is een eerbetoon aan mijn moeder Tonia, de oma van Kas, voor wie ik me altijd uitsloof omdat ze dat, toen wij kinderen waren, ook voor ons deed. Zij leerde mij proeven, koken en zelfstandig worden. Iets wat ik mijn kinderen hopelijk ook heb mee kunnen geven.

Mijn moeder, negentig jaar oud, geniet ten volle van het leven. Ook al komt de ouderdom met gebreken: ze blijft culinair handig en innovatief. Ze vertelde me over een bezoek aan een restaurant waar ze zulk heerlijk speculaasijs hadden. Om je vingers bij af te likken. En mijn moeder, deze ‘Wannée culinair bastard’ wilde het zelf proberen te maken. Niet uit een boek en vooral: niet te moeilijk!”

Speculaasijs: het recept

Haal de bak vanille-ijs uit de vriezer en laat zover ontdooien tot je er makkelijk met een lepel doorkomt. Verbrokkel de speculaas – niet al te klein – en lepel door het roomijs, zodat het goed verdeeld is. Zet het ijs minimaal 1 uur terug in de vriezer om weer hard te laten worden.

Verdeel mooie bollen ijs over schaaltjes en serveer met een dot advocaat en slagroom.

 > Moeten, Mogen & Uitsloven van Paul en Kas de Leeuw (Nijgh & Van Ditmar) is (online) te koop voor € 29,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.