Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 9 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: tempeh saté met pindasaus en gele rijst

Ceci n’est pas un saté! Althans: geen saté zoals je ‘m gewend bent. Want hoewel kipsaté héérlijk is, kun je ook eens wat vaker tempeh gebruiken. Deze tempeh saté doet absoluut de vraag rijzen waarom je dat niet veel vaker doet…

Tempeh kennen we als het stevigere broertje van tofu. Door de bite doet de textuur wat denken aan die van kip. De kracht van lekkere tempeh zit ‘m echter in een knaller van een marinade. In het geval van deze tempeh saté marineren we de tempeh in huisgemaakte satésaus. Dan weet je wel: dat wordt lekker.

En denk eraan, hoe langer je de stukjes tempeh marineert, hoe sappiger het resultaat. Begin dus gerust een dag van tevoren en laat de tempeh een nachtje in de koelkast de smaken opnemen.

tempeh saté
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de tempeh saté

Begin met de gemarineerde tempeh. Doe alles behalve de tempeh in een mengkom en roer goed door elkaar. Schep er de stukjes tempeh doorheen en dek de mengkom af. Laat minstens 1 uur marineren, maar liefst een hele nacht. Schep de tempeh tijdens het marineren af en toe om.

Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Prik de stukjes tempeh op satéprikkers en schik ze op het bakpapier. Lepel er de overgebleven marinade overheen en besprenkel met een klein beetje plantaardige olie.

Bak gedurende 20 minuten tot de tempeh saté mooi bruin is geworden. Draai ze halverwege om. Zet de oven op de grillstand en grill nog 2 à 4 minuten tot de tempeh een krokant korstje begint te krijgen. Hou hiervoor de oven in de gaten, dit kan namelijk snel gaan!

Leg de tempeh saté op een bord en maak af met wat chilipeper, gefrituurde uitjes en verse koriander. Schik er een paar partjes limoen tussen. Serveer eventueel met gele rijst en pickles.

Meer Indonesische gerechten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.