Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 10 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Tarte tatin d’Alain (van Alain Caron!): een feestelijk nagerecht voor kerst

Tarte tatin is een klassiek Frans ‘op-z’n-kop-taartje’ met appel. En wie weet de Franse klassiekers beter te beheersen dan topchef Alain Caron? Juist ja. Daarmee is dit recept (van de toffe supermarkt-app Crisp) het perfecte nagerecht voor je kerstmenu.

En denk je nu: Crisp? Crisp is de online verssupermarkt voor foodies. Via de app bestel je gemakkelijk je boodschappen en producten. Superhandig, vooral als je de gedachte aan kerstinkopen doen al stresserend genoeg vindt. Speciaal voor Crisp kookte topkok Alain Caron heerlijke kerstrecepten. Zoals deze tarte tatin op z’n Alains.

Alain: “Voor dit heerlijke gerechtje mag je de zussen Caroline en Stéphanie Tatin bedanken. Het schijnt dat zij rond 1880 in hun Franse hotel per ongeluk de beroemde op-z’n-kop-taart uitvonden. Alain deed een nieuwe vondst en wij smullen lekker mee.”

tarte tatin d'alain
Bron: Crisp

Zo maak je de Tarte tatin d’Alain

Je kunt dit recept al tot en met stap 10 voorbereiden. Verwarm de siroop dan opnieuw voor het serveren.

1. Schil 2 elstars en verwijder de klokhuizen met een appelboor. Houd de geschilde appels apart. Zet de schillen en klokhuizen net onder water in een pan. Voeg 1 eetlepel suiker of honing toe.

2. Laat zeker 20 minuten koken tot er een heldere, dunne appelsiroop ontstaat. Dit kan best even duren.

3. Verwarm de oven voor op 150 graden.

4. Maak een droge karamel door 65 gram suiker op hoog vuur te smelten in een pan met dikke bodem. Roer niet, maar meng de karamel door de pan heen en weer te bewegen.

5. Voeg 25 gram roomboter toe als de karamel wat kleur heeft gekregen. Roer door en haal de pan van het vuur.

6. Schil nog een appel. Haal hier met de appelboor twee hele cilinders (dus niet het klokhuis!) uit. Stop die in de gaten van de eerdere appels, zodat je twee “hele” appels zonder klokhuis hebt.

7. Warm de karamel weer even op in de pan, zodat hij vloeibaar wordt.

8. Verdeel de karamel over de bakjes, leg er een appel in. Snijd de appel eventueel nog wat bij zodat hij niet hoger is dan het bakje.

9. Bak de appels 60 minuten in de oven. De buitenkant van de appel mag helemaal gerimpeld zijn.

10. Laat de appels in de bakjes minstens een uur afkoelen in de koelkast.

11. Verwarm de siroop opnieuw.

12. Houd de onderkant van de bakjes even in warm water zodat de appel en de karamel loskomen. Leg een stroopkoek bovenop de appel. Kiep de koek met appel en al om, zodat de karamellaag nu bovenop is. Schenk er wat appelsiroop overheen. De bakjes kun je weggooien.

13. Serveer met een bol koffiekoekjesijs.

Meer nagerechten voor kerst?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.