Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 30 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Hele tarbot van de Big Green Egg

Koken op vlammen: het blijft een magisch schouwspel. Magisch, maar ook een tikkeltje intimiderend misschien? Niet als je beschikt over een naslagwerk dat je stap voor stap uitlegt hoe het moet. Koken op de Big Green Egg van James Whetlor is er zo één. Met 70 verschillende gerechten (zoals deze hele tarbot) voor op de Big Green Egg laat James zien hoe je in no time van beginner tot barbecue-expert transformeert. Dat wil je.

Een Big Green Egg is zo ongeveer de crème de la crème onder de barbecues. Het apparaat staat bekend om zijn vele mogelijkheden: van grillen tot bakken, koken, stoven en roken, met de Big Green Egg is ‘t een eitje (ha!).

Als je eenmaal zo’n mooie barbecue in huis haalt (want toegegeven: het is ook wel even een investering), loont het om ten volste gebruik te maken van álle toepassingen van het apparaat. James Whetlor legt die toepassingen in Koken op de Big Green Egg haarfijn uit.

James over dit gerecht

Wie is James? De Brit werkte jarenlang als chefkok, o.a. bij het beroemde restaurant River Cottage van Hugh Fearnley-Whittingstall, in het plaatsje Devon. Wij interviewden hem een hele tijd geleden, toen hij op de bres sprong om vaker geit te eten (jawel: geit! Lees het hier nog eens na). Een ontzéttend leuke man.

James: “Bij het uitproberen van de recepten vertelde mijn zoon van vijf mij dat dit het allerlekkerste was dat hij ooit had gegeten. Ik kan hem onmogelijk ongelijk geven!”

James’ BBQ-hack

James: “Voor dit gerecht heb je een visklem nodig: een handige tool waar je de hele vis in klemt, zodat je de vis boven een open vuur kunt grillen en heel eenvoudig kunt omdraaien. Ik heb er zelf geen, dus gebruik ik twee roosters die ik met wat ijzerdraad aan elkaar zet. Je kunt daarvoor ook paperclips gebruiken.

Zet de twee roosters bij de randen stevig aan elkaar vast en pak het geheel op met een tang.  Serveer je de tarbot met bijgerechten? Bereid deze bijgerechten voordat je aan de vis begint en zorg dat die zo op tafel kunnen. Je hebt al je aandacht nodig voor het grillen van de vis.”

Tarbot van de barbecue
Bron: Sam Folan

Zo maak je de tarbot van de Big Green Egg

Set-up van je Big Green Egg: directe set-up met het rvs rooster meteen boven de kolen.

Doeltemperatuur van je Big Green Egg: 150-180 °C

Dep de huid van de vis droog, bestrijk hem met olie, bestrooi hem met zout en leg hem in een visklem (zie boven). Maak een dressing door de visbouillon in een steelpan op het fornuis tot de helft in te koken en er daarna de wijn, azijn en olijfolie door te kloppen.

Leg de visklem (met vis) op het rooster, sluit het deksel en gril de vis 5 minuten per kant. Bestrijk de vis daarna met de dressing en gril verder: keer de vis in de klem om de 3­5 minuten om en bestrijk hem steeds met de dressing, tot de kerntemperatuur in het dikste deel van de vis 55 °C of meer is en het vel mooi geroosterd en krokant. Dit duurt in totaal 20­30 minuten; zie blz. 12 over het laten ‘boeren’ van de EGG voor het openen van het deksel.

Neem de vis voorzichtig uit de visklem en verwijder eventueel de graten door langs de ruggengraat te snijden en die in zijn geheel uit de vis te trekken. Persoonlijk serveer ik de vis het liefst in zijn geheel en laat ik mijn gasten hun gang gaan. Lepel de resterende dressing over de gegrilde vis.

Recept uit koken op de Big Green Egg

Koken op de Big Green Egg (Manteau) van James Whetlor is nú te koop voor € 29,99

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.