Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: sticky toffee pindakaasrepen (met Culy’s pindakaas)

We zijn apetrots op de heerlijke pindakaas die we samen met De Pindakaaswinkel bedachten. De limited edition special in de smaak croissant, vega spekjes & dadelstroop is nu exclusief verkijgbaar als pre-order. Om dat te vieren, bedachten we een recept mét deze culynaire pindakaas in de hoofdrol: sticky toffee pindakaasrepen.

Een pindakaas in zo’n bijzondere smaak (croissant, vega spekjes, dadelstroop) vraagt natuurlijk om een bijzonder recept. In deze sticky toffee pindakaas cake krijgt ‘ie de kans om te schitteren in al zijn glorie. Heb je deze limited edition pindakaas nog niet besteld, doe dat dan gauw, want op 26 maart a.s. wordt ‘ie vers gemaakt en uitgestuurd.

Natuurlijk kun je ook andere pindakaas gebruiken voor dit recept. Voeg daar eventueel zelf wat uitgebakken vega spekjes en dadelstroop aan toe om een beetje in de buurt te komen van Culy’s pindakaas (de stukjes croissant moet je er dan maar bij denken).

Sticky toffee pindakaasrepen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Sticky toffee pindakaasrepen

Verwarm de oven voor op 200 graden (180 graden als je een heteluchtoven hebt). Vet de bakvorm in met een beetje olie of boter.

Giet het gekookte water over de dadels en prak ze tot een pasta.

Meng de bloem en het bakpoeder samen in een kom en zet opzij. Klop in de kom van een mixer de pindakaas met de lichtbruine basterdsuiker. Klop de eieren er één voor één doorheen en voeg dan ook de dadelstroop toe. Meng tenslotte de dadels erdoorheen.

Zeef het bloemmengsel boven de kom en meng het er goed doorheen met een spatel, tot een homogeen beslag. Verdeel dat over de ingevette bakvorm en strijk de bovenkant glad.

Bak de cake in 20 tot 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven en laat daarna helemaal afkoelen op een rekje.

Voor de pindakaastopping

Klop de pindakaas, zachte boter en vanille met een mixer door elkaar tot een glad mengsel. Meng de helft van de poedersuiker erdoorheen tot alles is opgenomen en doe daarna hetzelfde met de andere helft.

Verdeel de topping gelijkmatig over de afgekoelde cake.

Wanneer de pindakaastopping iets is opgesteven, kun je de sticky toffee pindakaascake in repen snijden.

Sticky toffee pindakaasrepen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy