Oldskool favoriet, maar beter: spinazie à la crème die altijd lukt
Wil je weer even terug naar vroeger? Dan denken we op de redactie al gauw aan spinazie à la crème. Een favoriet doordeweeks recept voor jong en oud. Het groentegerecht is zelfgemaakt natuurlijk duizend keer lekkerder dan uit de winkel. Zó maak je het!
Als kind had Culy’s Ogechi twee favoriete gerechten. De Obé Ata van haar vader, net als chef Nicolas Aquaa. Maar ook spinazie à la crème met aardappel, een gehaktbal en de lekkerste jus van haar moeder. Hoogste tijd om dit jeugdsentiment eens aan te pakken en te verbeteren, zonder pakjes of zakjes!
De allerbeste spinazie à la crème maak je immers zelf en komt niet uit ingevroren blokjes. Je hebt er niet veel voor nodig. Een flinke berg spinazie, want zoals je weet slinkt spinazie enorm. En dan de crème. We gebruiken daarvoor twee soorten zuivel: slagroom en crème fraîche.
Kookroom, crème fraîche of ricotta vervangen? Culy to the rescue!
Zo maak je zelf spinazie à la crème
- Snijd eventueel de steeltjes van de spinazie en was de spinazie goed. Dep deze daarna met een schone theedoek goed droog; hoe droger, hoe beter.
- Zet een grote wok of diepe hapjespan op middelhoog vuur en fruit een gesnipperd uitje in 30 gram boter. Voeg zodra de ui zacht is 2 teentjes knoflook toe en bak deze 1 minuut mee.
- Werk in delen: voeg een deel van de spinazie toe aan de pan en laat het slinken. Doe daarna opnieuw spinazie erbij en ga zo door tot de alle spinazie geslonken is.
- Voeg 100 ml crème fraîche en 100 ml slagroom toe en roer goed door. Kook een paar minuten door en breng op smaak met peper en zout. Ook lekker: een snufje nootmuskaat erin.
- Serveer de spinazie à la crème met je zelfgemaakte vissticks of een ander stukje van jouw favoriete vis of vlees!
Blijf in de nostalgiegolf met deze klassiekers:
- Net zo lekker als van de warme bakker tijdens je tussenuur: kaasbroodjes
- Goudbruin gebakken in de pan, afgemaakt met stroop en opgerold: de pannenkoek
- Het beste basisrecept: een oldskool milkshake maken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FProfielfoto.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FSpinazie-a-la-cremer-recept.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F10%2FSpinazie-a-la-creme-maken.jpg)