Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 1 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Tomaat met gebarbecuede feta uit Gloeiend Groen

Vegetarisch barbecueën: Welmoed Bezoen schreef er het keileuke boek Gloeiend Groen over. Ze laat zien dat bbq’en met groenten om méér draait dan de portobello en de paprika, en dat groenten van de barbecue ook een volwaardige feestmaaltijd kunnen zijn. Van aubergine met misoglazuur tot radicchio met burrata: met maar liefst 90 fijne barbecuerecepten met groenten, zit je met dit boek helemaal gebakken. Eh, gegrild.

Welmoed werkte als patissier bij verschillende patisseriezaken, waaronder in de keuken van sterrenchef Ron Blaauw in Amsterdam. Ook is ze receptontwikkelaar voor verschillende bladen. In haar boek Gloeiend Groen deelt ze vooral groenterecepten van de bbq met gedurfde smaakcombinaties. Probeer het maar eens met deze tomaat met gebarbecuede feta.

Tomaat met gebarbecuede feta

Welmoed: “Een simpeler gerecht ga je niet vinden in dit boek. Vleestomaten en feta: een combinatie die al lekker is en nog zoveel beter wordt door de barbecue. De feta krijgt een diepgang in smaak en de tomaten worden door het roosteren nog zoeter van smaak. Het enige waar je op moet letten is dat de feta niet helemaal smelt en door het rooster valt.

Omdat dit gerecht weinig ingrediënten bevat is het van belang dat deze ingrediënten van topkwaliteit zijn. De vleestomaten moeten rijp zijn en beslist geen waterbommen. De feta moet échte feta zijn en geen ‘witte kaas’ en de olijfolie een goede extra vergine, het liefst grassig of peperig van smaak.”

Tomaat met gebarbecuede feta

Zo maak je tomaat met gebarbecuede feta

Wrijf de snijkanten van de ­tomaten in met 1 eetlepel olijfolie en rooster circa 7 minuten op de barbecue, tot ze kleur hebben gekregen en zachter zijn geworden.

Dep de feta droog en bestrijk deze ook met 1 eetlepel olijfolie. Rooster de feta de laatste 4 minuten mee op de barbecue, tot hij zacht en gekleurd is.

De tomaten zijn makkelijk van de barbecue te halen maar de feta is iets moeilijker. De kaas blijft soms aan het rooster plakken. Schraap hem los met een bord nabij om de feta er snel op te leggen. Het is niet erg als er iets verloren gaat. De feta heeft een heerlijke rokerige smaak gekregen. Je kunt de feta ook tussen een klemrooster stoppen en zo roosteren; dan kun je het rooster boven het bord houden en zo los schrapen.

Leg de geroosterde tomaten met de snijkant naar boven op een bord en verkruimel de gegrilde feta erover. Druppel de rest van de olijfolie over de tomaten, samen met wat fleur de sel en versgemalen zwarte peper.

Gloeiend Groen: vegetarische barbecue recepten

Gloeiend Groen – bbq’en met groenten – van Welmoed Bezoen ligt nú in de boekhandel voor € 22,50 euro. 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.